41 kere maşalallah!

Bir oğlan çocuğu dünyaya gelince nur topu gibi 41 kere maşallah denir. Altın akçe nazar boncuğu takılır, kırk gün saklanır. Tüm aile oğlan oldu diye sevinir, evde bayram havası eser. Sadece Asya ve Arap ülkelerinde değil Avrupa'da da böyle kutlanır. Hani nesil devam edecek... Doğan çocuk kız olursa üzgün, asık surat; pek önemsenmez. Oysa çocuğu ana doğurur, 9 ay 9 gün cefayı çeker. Ana rahminde başlar beslemeye, sancı çeker, göz yaşı döker, feryat eder ve afacan bir oğlan el üstünde sevilir. Hala, teyze, dayı, amcasının vaz geçilmez oyuncağıdır... 

****

Gün gelir oğlan büyür, okul meslek derken asker olur. 41 kere maşallah denir, sevinçle dualarla askere gönderilir. Askere giderken; oğlan "Anne sevdiğim kız var. Onu kolla, takip et, izne gelince bizi nişanlarsınız. Teskeremi alınca düğün yaparız." hayalini kurar. Sevdiği kız ona el işi belki bir mendil vermiştir... Asker oğlan için en güzel hediyedir. 

****

Asker oğlan daha tenini tenine değmediği sevgilisine şiirler, mektuplar yazar. Rüyasında çatışma ve kurşun sesleri ile uyanır ama sevdiği kız hep aklındadır. 

İzne gelir nişan olur...

Dünyalar onun olmuştur. Düğünü ve  çalışacağı iş hayal eder durur!.. Komutanlarına anlatır. "Köyümdeki maden ocağında kara altın çıkarıp ekmek paramı kazanacak, yuva kuracağım." derken sürekli dağlardaki silah sesine bomba gürültüsüne alışır. Teskereyi alır, sağ salim köyüne döner, düğün olur 41 kere maşallah denir. 

****

Maden ocağında işe girer.

"Maşallah iş de buldun, yuva da kurdun. Senden iyisi mi var?" Ali maden ocağında hergün 300 m derinlikte kan ter içinde gün geçirir. Kara yüzlü, hergün elinde ekmekle eve döner!...

Zamanla çocukları da olur. Melek gibi bir kız... Adını Umay verirler.

*****

TV'de haberlerde hergün şehit haberleri, dul yetim kalan gelinler; çocuklar...

Feryat eden anne babalar!.. 

"Maşallah ile sevinilen çocuklar; inşallah ile bir bir şehit oldu." diyerek son yolculuğa defnedilir.

Maden ocakları toplu katliam işler!..

***

Göçük altında karbonmonoksit gazı ile ölenler hep gülerek ölmüş gibi görünürler. Acı çekerken gerilen yüzden sadece dişleri görünür. Azrailsiz doktorsuz, ölürler.

Savuklamanın bedeline takdiri ilahi "kader" denir. Şehitlik mertebesi ile defnedilir. Ve mekanı cennet olsun inşallah diye emir ile de dua edilir. Mekanı cennet olsun, inşallah denmez!

TANRI'YA DA EMİR VERİLİR! KADER...

******

Eski Türk inanışına göre insan evladının; başarı, aşk, para, mutluluk gibi tam 41 tane şansı varmış. Onun için 41 kere maşallahı da müslüman olan Türkler dua ile süslemiş.

***

Kutsal dinlerde 40 sayısı çok önemlidir. 

Kırbin kere maşallah denir. "41 ise Araplarda çoğuldur." Peygamberimiz Muhammed Mustafa'ya da 40 yaşında vahiy gelmiş.

Arap kültürü 40 bin kere maşallah ile başlar ölünün 40'lık yemeği ile acılar son bulur. 

İşte nefes biter ya grizu patlaması ya bir kör kurşun ile şehitlik ünüvanı verilir bu dünyadan göçüp gidilir bunun adına "kader konur."

20 ila 25 yaşında dul, 1-2 yaşında yetim kalanların kaderini Tanrı kötü çizmiştir. 

*****

41 emekçi maden işçimiz yer altında karanlıkta yaşıyor, üretiyorlardı. Şimdi onlar öldü öldü!..

Toprakları bol olsun, ışıklar içinde uyusunlar.

Gelişmemiş toplumlarda erkekler acı çeker. Kadınlar ise feryat eder, göz yaşı döker.

Kaderiniz bu kadarmış!.. 

Necati Aydın

16.10.2022