ANAV 2024 TÜRK DÜNYASI KÜLTÜR BAŞKENTİ

ANAV 2024 TÜRK DÜNYASI KÜLTÜR BAŞKENTİ

Her yıl Türk Dünyasının bir şehri Kültür Başkenti seçiliyor:

• 2024 yılında Türkmenistan’ın Anav (Türkmence: Änev ) şehri Türk Dünyası Kültür Başkenti olacak.

Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat yakınlarındaki 30 bin nüfuslu Anav (Änev), Türk tarihi ve kültürü açısından diğer şehirlerden farklı. Çoğu tarihçinin fikrine göre Türk kültürü MÖ. 6-4. Bin yıllarda Anav şehrinde ortaya çıktı. (Anau/Anav/Änev Kültürü) 

6 Ekim 1945’teki Aşkabat depreminde yok olan Anav şehrinde 1455-1456 yıllarında inşa edilen Seyit Cemaleddin Camii'nin taçkapısının iki yanında mozaikle yapılmış iki ejderha motifi vardı. Bu motifle ilgili efsane şöyledir:

“Adil ve bilge Kraliçe Cemal döneminde, şehrin kale duvarının yanına büyük çanlı bir sütun dikildi. Yardıma ihtiyacı olan her seyyah bu çanı çalabilir ve istediği yardımı alabilirdi. Bir gün kasaba halkı endişe verici çan sesleriyle uyandı. Şehir kapılarına koşan insanlar, büyük bir ejderhanın çanı çaldığını gördü. Ejderha kalabalığın içinde duran baltalı ve testereli iki ustayı işaret etti. Bilge kraliçe, ustalara dağlara doğru yürümeye başlayan ejderhayı takip etmelerini emretti. Orada korkunç bir ıstırap içinde kıvranan başka bir ejderha gördüler. Büyük boynuzlu bir dağ keçisini yutan ejderhanın boğazına dağ keçisinin boynuzları takılmıştı. Cesur ustalar, ejderhanın açık ağzına girdiler, boynuzları kestiler ve ejderhayı eziyetten kurtardılar. Sonra ilk ejderha, ustaları mücevherlerle dolu bir mağaraya götürdü ve taşıyabilecekleri kadarını almalarına izin verdi. Ertesi gün sabah erkenden çanın çalmasıyla kasaba sakinleri uyandı. İnsanlar kapıyı açtıklarında kurtuluşları için teşekkür etmeye pek çok mücevher getiren iki ejderhayı gördüler. Kraliçenin ayaklarının dibine altın ve değerli taşlar saçan ejderhalar, dağlara çekildiler. Bilge hükümdar, bu hazineyle büyük bir cami inşa edilmesini ve taçkapıda anlatılmaz güzellikte iki ejderhayı tasvir etmelerini emretti. Bu iki ejderha tasviri onlarınkidir.

Türk’ün her yönüyle kalbi olan can Türkmenistan’ımız Türk dünyasıyla daha hızlı birleşip tarihî, doğal ve kültürel zenginlikleriyle hızlıca dünyaya açılmalı ve Türkmen kardeşlerimiz daha müreffeh olmalı.