Avrupa Parlamentosu'ndan Çin'e: "Urumçi yangını gerçeklerini açıkla!"

Avrupa Parlamentosu'ndan Çin'e: "Urumçi yangını gerçeklerini açıkla!" 

Doğu Türkistan'da çıkan yangında aralarında çocuklarında olduğu 44 Türk hayatını kaybetti - Dünya - AYKIRI haber sitesi

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Avrupa Parlamentosu,  Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’in başkenti Urumçi kentinde 24 Kasım’da  meydana gelen yangın felaketinde   yangınında hayatını kaybeden Uygurlara ve ailelerine başsağlığı dileyen bir karar  tasarısını kabul ettiği bildirildi.

Özgür Asya radyosunun haberinde Avrupa Parlamentosunun  15 Aralık’taki oturumunda oy birliği ile kabul ettiği  kararında Çin yönetiminden  yangın ile ilgili rapor ile  vefat edenlerin  sayısı ve gerçek durumun açıklanmasını de  talep ettiği bildirildi.

Urumçi'deki yangında annesi ve 4 kardeşini kaybeden Muhammed'den Çin hükümetine çağrı - Güncel Gündem Haberleri

Urumçi Yangını  Uygurların Soykırım Tehdidi Altında Olduklarının Açık Kanıtı  

Avrupa Parlamentosu’nun karar  tasarısında  şu ifadeler de yer alıyor :

  1. ” Urumçi’deki yangında hayatını kaybedenlerin  tamamının Uygurlar    olduğu özellikle  vurgulanıyor ve  ” Avrupa Parlamentosu  Çin’in Uygur  bölgesindeki  insan hakları ihlallerinin   insanlığa karşı suç işlediğini kabul etmekle beraber, bu yangın faciasının  bölgede yaygın olarak sürdürülen  insan hakları ihlallerinin bir parçasını olduğunu kabul eder.
  2. Ayrıca, Uygur Özerk Bölgesi’nde yaşayan Uygur,Kazak ve diğer  Türk asıllı halkların ciddi şekilde  soykırım tehdidi  altında olduğunu özellikle vurgular.”
  3. Avrupa Parlamentosu ; Urumçi  yangının kurbanlarını saygı ile anarken,  vefat edenlerin  ailelerinden samimi olarak  özür  ve başsağlığı diler ve onlarla dayanışma içinde olduğumuzu ifade eder.
  4. Çin hükümetine kurbanların sayısını ve hangi koşullar altında öldüklerini kamuoyuna açıklama çağrımızı  tekrar vurgular.
  5. Avrupa Parlamentosu Uygur bölgesinde sürdürülen  “Sıfır COVID-19”  politikasında insanların hak ve özgürlüklerinin korunması  ile halk sağlığını korumak arasında uygun bir denge kurmanın zorunluğununu özellikle belirtir.
  6. Temel özgürlüklerin elde edilmesi  mücadelesinde Çin halkının ve Uygur bölgesinde yaşayan tüm ulusların  yanında yer alacağımızı ifade ederiz.
  7. Çin’in Uygur bölgesinde uygulamakta olduğu ” Sıfır Covid ” politikasında  ciddi şekilde  insan hakları ihlalleri  yapıldığından derin endişe duyduğumuzu belirtir.
  8. Avrupa Parlamentosu(AP)Uygurlara karşı işlediği  insanlık  suçlardan sorumlu tutulan  sözde Uygur Özerk Bölgesi  yetkilileri ve tudukları ; ÇKP. Sekreteri Ma Xingrui, eski Sekreter Chen Quanguo, ÇKP  Merkezi Politika ve Hukuk Komitesi eski Sekreteri  Cao Keiji, Kamu Güvenliği eski Bakanı  Gou Şingkun  Merkezi Birleşik Cephe Sorumlusu Hu Liyenhi  başta olmak üzere ÇKP Üst yönetiminin  gizli toplantılarında  ifşa edilen Uygur(Xinjiang) Soykırım belgelerinde  adı geçen  tüm suçlulara ve sorumlular hakkında gerekli  Ambargu  ve cezai yaptırımlar  uygulanması için ilgili taraflara  çağrıda bulunur.

www.uyghurnet.org Tüm hakları saklıdır