Çin, tek tip millet istediğini duyurdu. Uygurların yaşam hakkı giderek azalıyor.

ÇİN MİLLİYETLER BAŞKANI: HEDEFİMİZ KÜLTÜREL FARKLILIKLARIN OLMADIĞI TEK TİP ULUS


UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM) 

ÇKP merkezi Komitesi(Politbüro)’ne bağlı Çin Etnik Milliyetler Komisyonu başkanı Pan Yu ” ÇKP iktidarının  nihai hedefinin  ülkede  kültürel farklılıkların olmadığı  ve sadece  tek tip Cunghua(Çin) ulusunun yaşadığı bir ülke” yaratmak olduğunu açıkladı.

Özgür Asya (rfa.org/Uyghur) radyosunun internet   sayfasında verilen habere göre  Çin Milliyetler Komitesi Başkanı bu açıklamasını  24 Şubat’ta  ABD’de yayınlanan Çin Arşivleri adlı bir dergide yayınlanan bir haber analizinde dile getirdiği bildirildi.

ÇKP Milliyetler Bakanı Pan’in Analizi  şöyle ; 

”ÇKP İktidarındaki Çin Halk Cumhuriyeti’nin  amacı ve temel  hedefi Çin sınırların içerisinde yaşayan tüm diğer milletleri asimile ederek kültürel farklılıkların olmadığı  tek tip bir Cunghua(Çin) ulusunun yaşadığı  bir ülke yaratmaktır. Bu hedefi gerçekleştirmek için  önümüzdeki 50 yılda  merkezi Çin’de yaşayan en az  50 milyon Çinliyi Uygur bölgesine yerleştirmeyi teklif  ediyorum.” ifadelerini kullandı.


Radyonun haberinde  Çin Milliyetler(Azınlıklar)Komitesi Başkanı Pan Yu’nun ” Çin’deki Tüm Etnik Ulusların Birleştirilmesi/Etnik Çin Ulusuna Katılması”  fikrinin  teorisyen ve savunucularından biri olduğu  ancak, bu Çin Şövenizmi içerikli   bu görüşlerinin daha önceki dönemlerde pek pazar bulamadığı  veya  fark edilmediği,  ancak  ÇKP.20 Kurultayından sonra ÇKP Lideri  Xi Jinping  tarafından bu adamın  fark edilerek  görüşlerinin  destek bulduğuna işaret ediyor.


ÇKP’li Han  Şovenisti Azınlıklar Komitesi(Milliyetler)Komitesi Başkanı PanYou’nun 2002 yılında yazdığı doktora tezinde, önümüzdeki  yarım  yüzyılda 50 milyon Çinlinin Batı’ya(Doğu Türkistan’a)  taşınmasını önerdiği biliniyor.


Bu  proje  eski Çin hanedanlarının/İmparatorlarının  “Çöplükten Toprak Yaratma/ Atil Topraklardan Vatan  elde Etme”  projesinin 21.yüzyıldaki bir versiyonu ve bu   geleneğin devamı olarak kabul ediliyor.


Çinli Şövenist Pan Yo’ya göre  İslam dini  sadece kültürel veya ideolojik bir sorun değil, aynı zamanda bir mekan ve demografik özelliklere dayanan  bir  meseledir. Modern bilimin teşviki  ve  yeni gelişmeler , Çin’in mevcut asimilasyon ve soykırım  politikasıyla tutarlı olduğunu de iddia ediyor. Böylece ÇKP Şövenizminin Uygur soykırımına  aklınca bilimsel kılıf/gerekçe  hazırlamış olmaktadır.

Yu’nun Atanması ÇKP Soykırımının Şiddetleneceğinin Belirtisi 

Çin ve Bölge Uzmanları, ÇKP Merkez Komitese Üyesi Pan Yu’nun Çin Arşivleri dergisinde yayınlanan bu makalesi Çin’in yeni asimilasyon politikaları oluşturması ve bu politikayı daha da genişleterek yaygınlaştırması için bir temel teori/Plan olarak öne çıkacağının bir işareti olduğunu belirtiyorlar. Pan Yu’nun her ne kadar Çin’in Doğu Türkistan’daki etnik asimilasyon ve soykırım uygulamalarının mimarları arasında olmamış olsa da bu kişinin bu asimilasyon ve soykırım uygulamalarının daha da yaygınlaştırılması ve uzun süre sürdürülmesinde aktif rol üsteneceğini ifade ediyorlar.

 Aynı zamanda ÇKP.Lideri Xi’nin Çin Şövenizminin bu yeni yetme Teorisyeni Pan Yu’yu bu göreve atanmasının Xi Jinping’in asimilasyon politikasının daha devam edeceği ve daha da şiddetleneceği anlamına geldiğini gösteriyor.

Çin'in Azınlık Milletler Komitesi Başkanı Pan Yu Kimdir ? 

ÇKP’nin 2021’de yapılan 20.Kurultayında ÇKP Lideri Xi tarafından Çin Şövenizmi içeren ırkçı fikir ve teorileri takdir edilerek ÇKP Merkez Komitesi Üyeliğine seçtirildi. Hemen ardından ise, Ulusal Kongresi’nde Etnik İşler Komitesi Başkanlığına atandı.

Daha önceki görevleri ise şunlardı :

Çin Ulusal Kaynaklar İdaresi Başkanlığı

Ulusal Çevre Koruma Bürosu Başkanlığı

Çin Komünist Parti Merkez Birim Departmanında çeşitli görevler

Haziran/2022’de Çin Ulusal Etnik İşler(Azınlık Milletler) Komitesi Başkanı

ÇKP. Merkez Komitesi(Politbüro) üyeliği

 Çin Komünist Partisi’nin son 70 yılllık tarihinde Çin Halk Cumhuriyeti Ulusal İşler Komitesi direktörlüğü görevini üstlenen ikinci kişi olarak tarihe geçmiştir. 

***

SUAT ÖZER - İNSAN OLMAKTAN ÖTESİ YALANDIR YALAN

Uygurlar başta olmak üzere acı çeken tüm Türk yurtları ve tüm insanlar için....

https://youtu.be/TUoi3yCeptU