UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Sürgündeki Doğu Türkistan milli hareketinin önde gelen simalarından ABD. Kongresi’ne bağlı olarak çalışan Uluslararası Dini Özgürlükler  Komitesi Başkanı Doğu Türkistanlı Uygur Türkü Dr. Nuri Türkel ” Günümüzde Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da sürdürdüğü etnik Uygur soykırımı Hitler’in 1940’lı yıllarda Yahudiler başta diğer uluslara yönelik  işlediği insan suçları : Holokost’tan sonra insanlık tarihinin tanık olduğu en acımasız ve en vahşi toptan bir  etnik katliamdır. ” açıklamasında bulundu.

Uluslararası Dini özgürlükler Komitesi  Başkanı Dr.Nuri Türkel bu sözleri  ABD’deki Vanderbilt Üniversitesinde  verdiği  “Çin’in Uygur Soykırımı” başlığı ile verdiği konferansta  dile getirdiği  bildirildi.

Training: Advocacy 101 with Nury Turkel — Uyghur American Association

ABD’nin önde gelen  en  ünlü özel üniversitelerinden biri olan Vanderbilt Üniversitesi,  Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Uygurlar,Kazaklar ve diğer Müslüman Türk halklarına yönelik yıllardan beri sürdürdüğü etnik soykırım suçları ile  günümüzde bu ülkedeki mevcut  durum, etnik, kültürel,siyasi, ekonomik ve sosyal baskılar  hakkında öğrencilerini bilgilendirmek üzere   26 Şubat’ta bir Konferans düzenledi.

Vendirbilt  Üniversitenin günlük internet  gazetesinde Uygur Soykırımı  konferansı ile ilgili  şu  bilgiler yer alıyor ;

” ABD.Uluslararası Din Özgürlüğü Komitesi Başkanı Dr. Nuri Türkel’in üniversite öğrencilerine Uygurların karşı karşıya olduğu mevcut siyasi baskı ve katliamlar hakkında  detaylı bilgiler verdikten sonra  doğup büyüdüğü  Kaşgar kentinde bir çocukluğunda  Çin işgal yönetiminin Uygurlara yönelik baskı,zulüm ve etnik soykırımlarını anlattı. Kendi yaşadığı dönemde de kamp sisteminin  mevcut olduğunu  ancak, Çin’in bu Kamp uygulamasının son zamanlarda uluslararası toplumun yeniden gündemine geldiğini bildirdi.  Çin işgal yönetiminin 2017’den başlayarak bu kampları özel çıkardıkları bir sözde yasa ile yasal hale getirdiğini anlatan Dr.  Türkel, ülke genelindeki yüzlerce Çin tipi bu Toplama kamplarında   Bilim insanları,  Akademisyenler,  Din adamları, Aydınlar, Şair Yazarlar, Sanatçılar ve sporcuların   ve bunların yanında çok sayıda kadın ve çocukların  da bulunduğu en az 2-3 milyon Uygur’un  yargı önüne çıkarılmadan yasa dışı şekilde yıllardan beri tutulduklarını anlattı. Bu durumun, BM.başta  ABD,Kanada başta 10  demokrasi ile yöneltilen batılı ülkeler tarafından “İnsanlığa Karşı işlenen bir suç ve  etnik Soykırım” olarak  kabul edildiğini  anlatan Dr.Türkel ” İşgalci Çin yönetiminin  Uygurlara yönelik bu insanlık dışı uygulamalarının  Hitler Faşizminin Yahudi ulusuna karşı işlediği  Holokost cinayetlerinden  bu yana  işlenen en kapsamlı ve en büyük  bir etnik  katliamdır.  Günümüzde Doğu Türkistan’da yaşayan Türk halklarının  bu konuda  ödediği bedeller ve uğradıkları kayıplar sonsuza kadar telafi edilemez ve bir daha asla eskisi gibi olmayacaktır.” ifadelerini kullandı.

Dr. Nuri Türkel  bu  konferansta Çin’in bölgedeki  Uygurları  Köle/İşçi olarak   zorla çalıştırmasını de dile getirerek ”  Uygurların zorla Köle/İşçi olarak çalıştırılması ile üretilen malların büyük bir bölümü   batılı ülkelere    ihraç ediliyor  ve bazı Batılı şirketlerin bu durumu kendi ekonomik çıkarları uğuruna bu  insanlık suçlarını meşrulaştırmaya çalışıyor. Bu tamamen bir iki yüzlülük ve demokrasi ve insan haklarına saygı temelindeki batılı değerlere de ihanettir.  Çin yönetiminin Uygurların Köle/İşçiliği ile ürettiği  malların  satın alınmasının aslında  Çin yönetiminin bu insanlık suçları ile etnik soykırımına  suç ortağı olmakla eşdeğer  bir olaydır. Batılı toplumlar demokrası ve insan hakları  değerleri konusunda Çin’e asla taviz vermemelidir.” şeklinde konuştu.

Vanderbilt Üniversitesi  : ABD’nin  Tennessee eyaletinin Nashvilhle kentinde   olup, bu Üniversitede öğrenim gören öğrenciler arasından ünlü siyasetçiler,devlet adamları Nobel Ödüllü Bilim insanları ve hayırseverlikleri ile tanınan bir çok   meşhur insanın olduğu önde gelen bir Üniversite olarak tanınıyor.