AZERBAYCAN CUMHURİYETİ DEVLET DİASPORA KOMİTESİ BAŞKANI FUAD MURADOV DÜNYA AZERBAYCANLILARI ZAFER KURULTAYI'NA HİTAP ETTİ
Değerli Kurultay Katılımcıları!
Dünya Azerbaycanlılarının Kurultay Meclisinde tarihi zaferimizin kutlandığı Şuşa’da her birinizi candan selamlıyorum!
Bugünkü konuşmama Muzaffer Başkomutanımız
İlham Aliyev’in Büyük Vatan Savaşı’nın zaferi olarak kabul edilen Şuşa’nın kurtuluşu vesilesiyle, Azerbaycan halkına hitaben yaptığı konuşmayla başlamak istiyorum: “Şuşa’yı düşman işgalinden kurtardık. Bu büyük bir zaferdir! Bugün, şehitlerimizin ve ulu önderimizin ruhları şaddır! Gözün aydın olsun Azerbaycan! Gözleriniz aydın olsun Dünya Azerbaycanlıları! ”
Sevgili yurttaşlar! Bugün, devletimizin ve ülkemizin liderliğinin Dünya Azerbaycanlılarına gösterdiği ilgi ve özeni ifade eden Zafer Kurultayı’nın Şuşa’da yapılması, milli dayanışmamızın, halkımızın gücünün ve milletimizin gücünün göstergesi olarak Azerbaycan diasporası için önemli bir tarihi olaydır. Şuşa’da V. Kurultayı’ın yapılmasının Sayın Cumhurbaşkanımızın olduğunu gururla vurgulamak isterim. Bizlere bu gururu yaşatan muzaffer Başkomutanımıza, şanlı Azerbaycan ordusuna, kahraman şehitlerimize ve gazilerimize bir kez daha Dünya Azerbaycanlıları adına şükranlarımızı sunuyoruz.
Temeli Umum Milli Lider Haydar Aliyev tarafından kurulan ve Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından başarıyla sürdürülen Dünya Azerbaycanlıları Kurultayı, şimdiden bir gelenek haline geldi. Umum Milli Liderimizin herkesin dilinde olan “Ben Azerbaycanlı olmaktan gurur duyuyorum!” sözü ile tarihe geçen Birinci Kurultay’da, Azerbaycan toplulukları ile tarihi vatan arasında ilişkilerin kurulması ve güçlendirilmesi, yurt dışında yaşayan hemşehrilerimizin teşkilatlandırılması ve diasporanın kurulması alanındaki ana görevler belirlenmiş ve Azerbaycan diasporası politikası bu konuda temel oluşturulmuştur. Dünyanın neresinde yaşarsa yaşasın tüm Azerbaycanlılar, ülkemizin savunması ve gelişmesi için Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in etrafında kenetlenmiştir. Bugün burada V. Kurultay’da, Kanada’dan Avustralya’ya, Japonya’dan Şili’ye, İzlanda’dan Nijerya’ya 65 ülkeden 400 delege katılmaktadır.
Azerbaycan Diasporasına Devlet Desteği
Kurultayın Değerli Katılımcıları, Anavatan’a Hoş Geldiniz!
Aziz Meslektaşlarım!
Dünya Azerbaycanlıları’nın IV. Kurultayı’ndan bu yana geçen süre içinde Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Diaspora Komitesi’nin faaliyetleri tek bir program dahilinde yürütülmüştür. Bu dönemde, Cumhurbaşkanımızın IV. Dünya Azerbaycanlıları Kurultayı’ndaki tavsiyeleri ve talimatları, faaliyetimizin ana hattını oluşturmuştur. Bu kriterler dikkate alınarak Azerbaycan diaspora kuruluşlarının girişimleri ve önerileri dikkate alınarak 2019-2023 Stratejik Yol Haritası hazırlanmıştır. Devlet Komitesi, Dünya Azerbaycanlılarının Azerbaycanlılık ideolojisi etrafında faaliyetlerini koordine eder, diaspora hareketini güçlendirir, ulusal ve kültürel mirası teşvik eder, Ermenistan’ın 30 yıldır işgal ettiği topraklar hakkındaki gerçekleri dünya toplumuna iletir, Yurt dışında yaşayan Azerbaycanlıların örgütlenmesi, topluma entegrasyonu ve diğer alanlarda sürekli olarak çalıştı. Birliğin sağlanması için diaspora örgütleri arasındaki ilişkiler yoğunlaştırıldı ve güçlendirildi.
Geçtiğimiz dönemde Devlet Komitesi’nin amaç ve hedefleri doğrultusunda farklı ülkelerde faaliyet gösteren diaspora örgütleri tarafından önemli tedbirler alınmıştır. Bu etkinlikler Devlet Komitesi ve yerel diaspora örgütleri tarafından organize edildi ve desteklendi. Her durumda, büyük ölçekli ve üst düzey etkinlikler düzenlemeye, yurttaşlarımızı yurt dışında organize etmeye ve gençleri diaspora faaliyetlerine dahil etmeye özel önem verildi.
Devletin Diaspora politikasına gösterdiği dikkat ve özenin açık bir örneği olarak Azerbaycan Diaspora Destek Fonu, Cumhurbaşkanı
İlham Aliyev’in 5 Temmuz 2018 tarihli kararıyla kurulmuştur. Azerbaycan Diaspora Destekleme Fonu yıllar içinde 200’e yakın diaspora kuruluşunun belgelerinin bu ülkelerin mevzuatlarına uygun olarak derlenmesine ve tescil edilmesine destek vermiş ve 100’den fazla projeye fon sağlamıştır.
2020 yılında Bakanlar Kurulu, “Yurt dışında yaşayan düşük gelirli Azerbaycanlılara sosyal yardım sağlanmasına ilişkin kuralları” onayladı. Komite ile kolayca iletişim kurulabilmesi için modern bilgi teknolojileri uygulanmış ve kurum “e-Devlet” portalına entegre edilmiştir.
Yurttaşlar ve diaspora örgütleri için yasal çerçeveyi iyileştirmek için, “Vatandaşlar ve diaspora örgütleri hakkında” yeni bir yasa taslağı geliştirilmekte ve şu anda diğer devlet kurumlarıyla danışmalar yürütülmektedir.
Yurt dışında yaşayan Azerbaycanlıların milli ve medeni haklarının korunmasına, sosyo-ekonomik, sosyo-politik, kültürel ve manevi sorunlarının araştırılmasına ve çözülmesine yönelik tedbirlerin uygulanması için Azerbaycan Cumhuriyeti devlet kurumları aracılığıyla yabancı devletlerin ilgili kurumlarına önerilerde bulunulmuştur. Azerbaycan diaspora kuruluşları, Azerbaycanlıların farklı ülkelerde yüksek mevkilere gelebilmeleri ve yaşadıkları ülkelerin sosyal, siyasi ve ekonomik hayatında daha aktif rol oynayabilmeleri için ilgili mevzuata destek vermişlerdir. Bazı ülkelerde Azerbaycan toplumu, belediye başkanlarına, belediyelere, diğer yerel seçilmiş organlara ve parlamentolara aday gösterilen yurttaşlarımıza yardımını esirgemedi.
Türkiye Cumhuriyeti’nde herhangi bir belgesi olmayan yurttaşlarımızın sayısının netleştirilmesi ve kendilerine kimlik belgelerinin verilmesi amacıyla bir çalışma grubu oluşturulmuş ve bunların elektronik kayıt için ilgili kurumlarla birlikte özel bir sistem geliştirilmiştir.
Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, yurt dışında yaşayan cumhuriyetin mirasçılarına “Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti’nin 100. yıl dönümü” madalyası verdi.
Azerbaycan Cumhuriyeti “Diaspora Faaliyetlerine Hizmet Madalyası” yurt dışında yaşayan hemşehrilerimizi diaspora faaliyetlerine katılmaya teşvik etmek ve ayrıca Azerbaycan hakkındaki gerçekleri yurt dışına yaymak ve tarihimizi tanıtmak için çok çalışan Azerbaycanlıları ödüllendirmek amacıyla kurulmuştur.
Diaspora gençliğinin etkinliğini artırmak, ulusal kimliği korumak ve liderlik potansiyelini geliştirmek için Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti’nin 100. yıl dönümü vesilesiyle Şeki’de I. Yaz Kampı, Nesimi’nin 650. yıl dönümü vesilesiyle Şamahı’da II. Yaz Kampı, Brüksel’de Diaspora Gençlik Kış Okulu, Almanya’da Azerbaycanlı Hekimlerin I. Formu organize edilmiştir. “Diaspora Gönüllüleri”, “Liderlik Gelişimi”, “Diaspora Gençlik 1+1”, “Beyin Kazanımı” programı, “Azerbaycan Diaspora Kadın Ağı”, “Farklı olsak da birlikte güçlüyüz” ve “e-Akademi” projeleri hayata geçirilmektedir. Azerbaycan Diaspora Gençlik Ağı oluşturulmuştur.
Diaspora Faaliyetleri YeniGelişim Aşamasında
Stratejik Yol Haritasında belirlenen ana hedef, Azerbaycan diasporasının birliğini sağlamak, ortak çıkarları ön planda tutmak ve sistematik çalışmalar düzenlemekti. Büyükelçilikler ve konsolosluklarla ortak faaliyetlere özen gösterildi. Ortak fikirler ve çıkarlar için devlet-diaspora işbirliğinin geliştirilmesi, ortak bir amaç için güçlerin birleştirilmesi için, özellikle kriz durumlarında, esnek bir plan hazırlanmıştır. Bu, hem koronavirüs pandemisi hem de Büyük Vatan Savaşı sırasında sistematik olarak yapıldı.
Bu yöndeki etkin çalışma, Azerbaycanlıların Koordinasyon Kurullarının kurulması ve Azerbaycan Evlerinin açılması olmuştur. Halihazırda 31 ülkeyi kapsayan ve 130 diaspora örgütünü birleştiren 14 Koordinasyon Konseyi’nin hedefi, yerel ve bölgesel faaliyetleri güçlendirmek ve uluslararası kuruluşlarla gözlemci statüsü kazanmaktır. 12 ülkede faaliyet gösteren 18 Azerbaycan Evi, yurt dışında bir sosyo-kültürel alan rolü oynamakta, maddi ve manevi değerlerimizi milli özelliğimiz olarak tanıtmaktadır. Azerbaycan Evleri “Ocak” oldu. COVID-19 pandemisi nedeniyle sınırların kapatılması ve Ukrayna’da yaşanan olaylar nedeniyle tahliye edilen hemşehrilerimiz Azerbaycan Evlerine yöneldi.