Ev mi, mezar mı yaptılar? 

Ev mi mezar mı yaptılar? 

6 Şubat sabah saat 04.17'de Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem, 10 ilde yaklaşık 13,5 milyon kişinin yaşadığı 500 km'lik bir alanı etkileyen bölgede büyük bir deprem yıkımı gerçekleştirdi.

 *****

Türkiye'nin her yanından belediyeler, dernekler, sivil toplum örgütleri, siyasi partiler, spor kulüpleri ve yurt dıṣından maddi ve manevi destek veren kurtarma ekipleri, toplayabildikleri her türlü yardım malzemesini deprem bölgesine ulaştırmak için yoğun çaba sarf edip önce akan kanı durdurmaya çalıṣıyorlar. 

*****

30 bine yakın insanın enkaz altında kaldıĝı (an itibariyle 21 bin insanımızın vefat ettiği), bazı yerleṣim yerlerinin yerle bir olduĝu bu acı tabloya vicdanımız müsade etmiyor. 1992 Erzincan, 1999 Gölcük merkezli depremlerden hiç ders alınmamıṣ... Hem de, teknolojinin bu kadar ilerlediĝi rasathanenin sürekli sismografları kontrol etmesine rağmen...

Ülkemizde halen mühendis ve müteahit hataları ile çok büyük maddi manevi kayıplar yaṣıyoruz. Eĝer yapılan plan projeden sonra kontrol mekanizmaları görevlerini yapsalardı böyle acıları yaşamazdık. Suçlu: sen, ben, biz, hepimiz! Eliṣtiri ve sorgulama cesaretimizi kader deyip örtüyoruz.

"İnanmak güzel de kontrol etmek doĝal hakkımız ve görevimiz."

****

Bundan sonra yaralar ivedilikle nasıl sarılır? 

Avrupa'dan, Japonya'dan ve ABD gibi ülkelerden depreme dayanıklı yapılan evler, binalar, yollar ve köprüler konusunda daha verimli bilgiler toplayıp onlarla iṣbirliği yapılmalıdır.

Frankfurt merkezli "TMMB e.V." Türk Mimmar Mühendisler Birliĝinden teknolojik bilgi alıṣveriṣi yapılarak; yeni kurulacak ṣehirlerin alt yapısından çatı katına kadar, hatta pasif evler yapımında adımlar atılarak çözüm odaklı işler yapılabilir. Fay hattı üzerindeki Türkiye için, yeni bir gelecek için güvenli ve saĝlam yerleṣim yerleri kurulması bir nebze de olsa göz yaṣlarımızı dindirebilir. 

*****

Bugün siyaset günü deĝil yara sarma akan kanı durdurma günüdür. Eleştiri ve siyaset çözüm odaklı, hukuksal sistemin önünü açarak verimli hale getirilmeli. Bu da ancak; çaĝımızın en büyük depremine boyun eĝmeden, "yurttaṣlarımıza ekonomik ve psikolojik yeni teknolojilerle en iyi yardımı nasıl yaparız?" sorusunun çözüm yollarını arayarak olur.

****

Tek yürek tek bilek olup zor da olsa acımızı yüreĝimize gömerek birbirimizi teselli edeceĝiz.

Hepimizin baṣı saĝ olsun. Depremde enkaz altında kalan canlara Allah rahmet eylesin. Yaralılara sabır ve acil ṣifalar dileriz. 

Necati Aydın

Frankfurt