Gündem Galerileri

İsrail - Filistin Savaşı

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Hamas’ın İsrail’e karşı başlattığı Aksa Tufanı Operasyonu nedeniyle Filistinlileri ve Hamas’ı tebrik ederek, “Aksa Tufanı İsraillilerin yenilebilir olduğunu bir kez daha göstermiştir” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Hamas’ın başlattığı Aksa Tufanı Operasyonu’na ilişkin yaptığı açıklamada taraflara ateşkes çağrısı yaparak, “75 yıldır devam eden, şiddet içeren bir çözüm değil yalnızca siyasi ve diplomatik olarak çözülebilecek bu çatışmanın, başkenti Doğu Kudüs olan 1967 sınırlarıyla bağımsız bir Filistin devleti kurulmasını destekleyen uluslararası yasalar temelindeki müzakere süreciyle çözülebileceğine yönelik ilkeli ve istikrarlı duruşumuzu teyit ediyoruz” dedi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanul Macron da İsrail ile dayanışma mesajarı vererek, İsrail’in güvenliğine olan bağlılığını dile getirdi. İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly da Hamas’ı kınayarak, İsrail’in kendini savunma hakkı olduğunu dile getirdi. Hollanda Başbakanı Mark Rutte ise “Bu şiddet durmalı. İsrail, kendini savunmak için her hakka sahip” ifadelerini kullandı. AB: “AB, bu sor zamanlarda İsrail ile dayanışma içinde”

Avrupa Birliği liderleri Hamas’ı kınayarak şiddetin durması çağrısında bulundu. Avrupa Komisyonu Ursula von der Leyen, Hamas’ı kınayarak, “İsrail, bu tür saldırılara karşı meşru müdafaa hakkına sahip” dedi. Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise “Bu şiddet hemen durmalı. Terör ve şiddet hiçbir şeyi çözemez. AB, bu sor zamanlarda İsrail ile dayanışma içinde” açıklamasını yaptı. Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel de saldırıyı kınayarak “Düşüncelerim masum insanlarla. AB bu korkunç zamanlarda İsrail halkının yanında” dedi. Katar: “Tek sorumlu İsrail” Katar Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Filistin halkı ile devam eden şiddet olaylarında tek sorumlu İsrail” ifadeleri kullanıldı. İki tarafa da sükunet çağrısı yapan Katar, uluslararası topluma, İsrail’in bu durumu kullanarak Gazze’deki Filistin halkına karşı orantısız müdahale başlatmasını engelleme çağrısında bulundu. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı ise durumu yakından takip ettiklerini duyurarak, şiddetin durması çağrısında bulundu. Sivillerin korunması için her iki tarafa çağrıda bulunan Suudi Arabistan, barışçıl bir süreç için uluslararası topluma çağrıda bulundu. İran: “Aksa Tufanı Operasyonu, işgal topraklarında işgale karşı verilen silahlı mücadelede ve direnişte yeni bir sayfa açmıştır” dedi. Kenani, Filistinlileri ve Hamas’ı başlatılan operasyon nedeniyle tebrik ederek, “Aksa Tufanı Operasyonu, İsraillilerin yenilebilir olduğunu bir kez daha göstermiştir” ifadesini kullandı.

İsrail’in 2006 yılında Lübnan’da ve 2000 yılında Gazze’de direniş grupları karşısında geri çekildiğini ve yenildiğini kaydeden Kenani, İsrail’in yenilmezlik efsanesinin kırıldığını söyledi.

Kenani, “Son yıllarda Gazze’yi hedef almaya çalışan İsrail’in her seferinde gafil avlandığını ve geri çekilmek zorunda kaldığını gördük. Her askeri operasyonlarında dayanıklılıkları azaldı. Hamas’ın bu operasyonu Filistin direniş gruplarının kendilerine güvendiklerini ve işgal rejimine karşı çok yönlü özel operasyonlar gerçekleştirebildiklerini göstermiştir.

Bu operasyon da Siyonistleri gafil avlamıştır" dedi. İran meclisinde “kahrolsun İsrail” sloganları Hamas’ın "Aksa Tufanı Operasyonu" sonrası İran meclisinde milletvekillileri Hamas’a destek amacıyla "Filistin’e selam olsun" ve "Kahrolsun İsrail" sloganları attı. Meclis açık oturumunda slogan atmaya başlayan milletvekilleri, meclis kürsünü önünde toplanarak Filistin’e destek mesajı verdi.

İsrail Ulusal Acil Servisi (MDA), Hamas’ın İsrail’e karşı başlattığı Aksa Tufanı Operasyonu’nda en az 40 İsraillinin öldüğünü, 779 İsraillinin de yaralandığını duyurmuştu.

Dünya liderleri, Hamas ve İsrail arasındaki çatışmaya yönelik açıklama yaparak şiddetin durması çağrısı yaptı.

Katar Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, “Filistin halkı ile devam eden şiddet olaylarında tek sorumlu İsrail” ifadeleri kullanıldı.

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail’e karşı “Aksa Tufanı Operasyonu”, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) de "Demir Kılıçlar Operasyonu"nu başlattığını duyurmuştu. Hamas ve İsrail arasında çatışma devam ederken Avrupa’dan Hamas karşıtı açıklamalar geldi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz sosyal medya hesabından yaptığı açıkşamada, “İsrail’den dehşet verici haberler geliyor. Gazze’den ateşlenen roketler ve şiddetin artması bizi şoke etti. Almanya, İsrail’in yanında” dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Hamas’ın şiddeti körüklediğini ifade ederek, "İsrail ile dayanışma içindeyiz.

Uluslararası hukuk tarafından garanti altına alınan kendini savunma hakkına sahip” dedi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanul Macron da İsrail ile dayanışma mesajarı vererek, İsrail’in güvenliğine olan bağlılığını dile getirdi. İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly da Hamas’ı kınayarak, İsrail’in kendini savunma hakkı olduğunu dile getirdi. Hollanda Başbakanı Mark Rutte ise “Bu şiddet durmalı. İsrail, kendini savunmak için her hakka sahip” ifadelerini kullandı. AB: “AB, bu sor zamanlarda İsrail ile dayanışma içinde” Avrupa Birliği liderleri Hamas’ı kınayarak şiddetin durması çağrısında bulundu. Avrupa Komisyonu Ursula von der Leyen, Hamas’ı kınayarak, “İsrail, bu tür saldırılara karşı meşru müdafaa hakkına sahip” dedi. Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise “Bu şiddet hemen durmalı. Terör ve şiddet hiçbir şeyi çözemez. AB, bu sor zamanlarda İsrail ile dayanışma içinde” açıklamasını yaptı. Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel de saldırıyı kınayarak “Düşüncelerim masum insanlarla. AB bu korkunç zamanlarda İsrail halkının yanında” dedi. Katar: “Tek sorumlu İsrail” Katar Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Filistin halkı ile devam eden şiddet olaylarında tek sorumlu İsrail” ifadeleri kullanıldı. İki tarafa da sükunet çağrısı yapan Katar, uluslararası topluma, İsrail’in bu durumu kullanarak Gazze’deki Filistin halkına karşı orantısız müdahale başlatmasını engelleme çağrısında bulundu. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı ise durumu yakından takip ettiklerini duyurarak, şiddetin durması çağrısında bulundu. Sivillerin korunması için her iki tarafa çağrıda bulunan Suudi Arabistan, barışçıl bir süreç için uluslararası topluma çağrıda bulundu.