İngiltere'den Çin ajanlarına giriş yasağı

İNGİLTERE’DEN UYGUR SOYKIRIMI VE CASUSLUK NEDENİYLE 1104 ÇİNLİYE GİRİŞ YASAĞI

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

İngiltere Hükümetinin Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Uygurlara yönelik baskı, zulüm ve soykırım cinayetleri ile ilintili oldukları veya Çin adına casusluk faaliyetlerine karıştıkları sebebi ile toplam bin 104 Çinli öğrenci ve Akademisyene ülkeye giriş yasağı koyduğu bildirildi.

İngiltere’nin The Guardian gazetesinin 15 Mart tarihli haberine göre İngiltere Dışişleri Bakanlığı Çin’in Uygur soykırımı ile ilişkili olan veya Çin adına casusluk yaptıkları için 2022 yılında 839 Çinli öğrenci ile 265 Çinli araştırmacı ve Akademisyen olmak üzere toplam bin 104 Çin Vatandaşının vize talebinin reddettiği belirtildi. Haberde ayrıca, vize talepleri reddedilenlerin sayısının 2016’de 13, 2020 yılında ise 128 kişi olduğu bilgisi de yer aldı.

10 Çinli Casus Yakalandı - Gözcü Haber

Çin, İngiltere’deki Casusluk Faaliyetlerini Arttırıyor

Gazetenin haberi şöyle devam ediyor : ” İngiliz hükümetinin Çinli öğrenci ve akademisyenlere vize yasağı koymasının sebebinin Çinli Araştırmacı ve Akademisyenlerin Çin’in Uygur bölgesinde yaşayan Çinli olmayan Türk halklarına karşı yürütülen baskı zulüm ve soykırım uygulamalarının bilimsel proje ve planlanmasında yer almış olmaları gösteriliyor. Ayrıca İngiltere’nin teknoloji casusluğuna karşı Çin ile bilim ve teknoloji iletişimindeki katı tutumu nedeniyle olduğu belirtiliyor. İngiltere İstihbarat Örgütü’nün 5.dairesi ülkenin önde gelen eğitim, Araştırma ve Geliştirme Kurumları ile çeşitli Üniversitelerde öğrenci ve araştırmacı olarak çalışan Çinliler arasında Çin adına casusluk faaliyetlerinde artış olduğunu bildirmesinin ardından bu vize yasağı kararının alındığını bildirdi. Adı açıklamayan bir Bakan, Çin’in önde gelen bir biyoteknoloji şirketini Birleşik Krallık Sağlık Hizmetleri Kurumunun genetik veri tabanına erişmeye çalışarak ülkede biyolojik casusluk girişimine bulunmakla suçladığını açıkladı.” ifadeleri yer alıyor.

US govt shares top flaws exploited by Chinese hackers since 2020

Çinli Akademisyenlerin Vize Uzatma Talepleri Reddediliyor 

İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın verdiği bilgilere göre, İngiltere’nin kadim ve önde gelen ve prestijli eğitim kurumları olan Oxford ve Cambridge Üniversiteleri ile Birleşik Krallık Teknoloji enstitüsü( Imperial Institute of Technology) gibi ünlü eğitim kurumlarının öğrenci olarak kabul talepleri reddettiği bilim insanı ve öğrencilerin çoğunluğu Çinlilerin oluşturduğu belirtildi. Birlişek Krallık Teknoloji Enstitüsü( Imperial University of Technology)’nde çalışan 5 Çinli bilim insanı, çalışma izinlerinin uzatılma talepleri reddedildiği için İngiltere’den ayrılmak zorunda kaldı.

İngiltere Devlet Güvenlik Servisi uzmanları, hükümetin Çin’e yönelik uyguladığı bu olumsuz diplomatik tedbirlerinin çok yerinde ve olumlu olduğunu övdü ve bu tedbirlerin en kısa zamanda olumlu sonuçlarının görüleceğini bildirdi. Ayrıca, Ülkeye Çin’den ne kadar az araştırmacı ve öğrenci gelirse İlgilterenin o kadar güvenli ve istikrarlı olacağına inandıklarını belirtiyorlar.