Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’un başkent Moskova’da gerçekleştirilecek 9 Mayıs Zafer Günü törenine katılacağını açıkladı.

Rusya, İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi Almanya’sına karşı kazanılan zaferin yıl dönümü olarak kutlanan 9 Mayıs Zafer Günü’ne hazırlanıyor. Kremlin Sarayı ve kamu alanlarından sorumlu birim olan Rusya Federal Koruma Servisi (FSO) tarafından yapılan açıklamada, Zafer Günü törenleri için hazırlıkların başladığı duyuruldu. Açıklamada, "1941-1945 Büyük Vatanseverlik Savaşı’nın 78. yıl dönümünü kutlamaları için tören etkinliklerine hazırlık ve tören tertibi için Kızıl Meydan’a halkın girişi 27 Nisan-10 Mayıs tarihleri arasında kapatılacak" ifadeleri kullanıldı. Geçtiğimiz yıllarda Rus ordusunun gövde gösterisi yaptığı törenlerde bu yıl bu yıl yer alacak asker sayısı ve silahlara ilişkin detay verilmedi. Ukrayna sınırındaki Belgorod kentinde ise bu yıl güvenlik gerekçesiyle kutlamalar yapılmayacağı belirtildi.

Caparov, Zafer Günü törenine katılacak tek yabancı lider

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov gazetecilere yaptığı açıklamada, bu yıl Zafer Günü kutlamalarına yabancı liderlerin davet edilmediğini belirtti. Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’un 9 Mayıs Zafer Günü’nden bir gün önce Rusya’ya ziyaret gerçekleştireceğini ifade ederek, “Bir gün önce burada olacağı için geçit görenine katılmaya karar verdi” dedi.

Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı İdaresi Dış Politika Daire Başkanı Muratbek Azımbakiyev de açıklamasında, Caparov’un 8 Mayıs’ta Rusya’ya resmi ziyarette bulunacağını bildirdi. Ziyaret çerçevesinde Caparov’un Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşeceğini aktaran Azımbakiyev, “Ülke liderleri, ikili ve çok taraflı gündemin güncel konularını ve karşılıklı yarar sağlayan iş birliğinin daha da geliştirmesi için pespektifleri tartışacak” ifadesini kullandı. Azımbakiyev, Caparov’un diğer üst düzey Rus yetkililerle de görüşmesinin planlandığını kaydederek 9 Mayıs’ta Moskova’da yapılacak Zafer Günü geçit törenine katılacağını kaydetti.