Mardin’de lise öğrencisi Yakup Macit; kalp, diyabet, tansiyon gibi hastalıkları bulunan kişilerin diyetlerinde kullanabileceği dijital göstergeli "diyet kaşığı" keşf ederek Nobel ödül sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar’ı örnek alıyor.

Mardin’de lise öğrencisi Yakup Macit, 5’inci sınıftan bu yana çalışmalar yaparak yenilikler keşfetmeye yöneldi. Nobel ödüllü Türk bilim adamı Prof. Dr. Aziz Sancar’ı örnek alan Macit, dijital göstergeli "diyet kaşığı" çalışmasını yaptı.

Buluşlarının insanların yararına olduğunu belirten Macit, çeşitli yarışma ve fuarlara katıldığını, son dönemde "diyet kaşığı" adlı bir proje geliştirdiğini söyledi.

Projeyi yapma amacı hastanelerde oluşan yoğunluğu önleyip doktor, hasta arasındaki ilişkiyi minimum indirip, verimliliği maksimum seviyeye çıkartmayı hedeflediğini ifade eden Macit, şöyle konuştu:

"Projede yapay zeka tabanlı bir hasta takibi yapılıyor. Bunu yapma şeklimiz yaptığımız özel bir aparat sayısında hastanın ne kadar yediği hesaplanıyor ve bunlar yapacağımız mobil uygulamaya veri olarak gönderiliyor. Bu uygulamada kayıt altına alınıyor. Kayıtlar oluşursa E-nabız altyapısına doktorun ekranına yansıyıp doktor o veriler ile hastanın tedavisine yön veriyor. Projeyi biz özellikle diyabet hastalarında kilo vermek ve almak isteyen hastalarda kullanmak istiyoruz. Projenin çeşitli versiyonları vardır. Örneğin alzheimer hastaları için özel proje versiyonu vardır. Parkinson hastaları için de yaptığımız sistemle titremeye karşı da kaşık duyarlı haldedir."

Bu projede birçok fuar ve yarışmalara katılım sağladığını aktaran Macit, "Tamamen özel bir proje olduğu için çeşitli fuarlara ve yarışmalara katılım sağladım. Mayıs ayı içerisinde Bursa Otomotiv Lisesi AR-GE merkezine başvuruda bulundum. Başvurum değerlendirdi. Daha birçok projede başvuru yaptım. Bunlardan bir tanesi değerlendirildi ve onun ışığında saha çalışması yapıp projeyi orada hayata geçirdim" dedi.

"Neden Mardin’den ikinci bir Aziz Sancar çıkmasın diye yola çıktım" diyen Macit, "Şüphesiz Mardinli biri olarak Aziz Sancar’ı örnek alıyorum. Buradan neden bir Aziz Sancar daha çıkmasın. Bu proje ile de gençlere örnek olmayı hedefliyorum. Çünkü 5’ci sınıftan bu yana projeler içerisindeyim ve hedefim gerçekten de bir ses getirip artık gençlere de güven vermek istiyorum. Örneğin Mardinli gençler neden yapmasın veya ülkemizde Bayraktar var, bunlar neden Mardin’den çıkmasın diye düşünüyorum. Onun ışığında projeyi geliştirip hayata geçirmeyi hedefliyorum. Gereken destek verilmesi hususunda projenin tekrardan bir AR-GE sürecine koyulup ondan sonra bir ürün gösterimine geçilip Mardin’de bu ürünü seri üretime geçirip insanlara kazandırmak istiyoruz" ifadelerinde bulundu.