Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri, “Diplomatik temsilciğinin uygun bir zamanda açıklanması konusunda da hemfikiriz. Buna paralel olarak da cumhurbaşkanları düzeyinde bir zirvenin kurulması söz konusu olacaktır” dedi.

Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun davetine icabetle Türkiye’ye resmi ziyarette bulundu. Gerçekleştirilen görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Türkiye ile Mısır ilişkilerinin hızlı bir şekilde geliştiğine değinen Şükri, "Bunun devamını diliyorum. Belirli neticeleri belirleyeceğiz. Bu neticeler doğrultusunda daha fazla anlayış olacaktır. Bundan sonra hangi adımları atacağız onları görüşeceğiz. Aynı zamanda diplomatik temsilciğinin uygun bir zamanda açıklanması konusunda da hemfikiriz. Buna paralel olarak da cumhurbaşkanları düzeyinde bir zirvenin kurulması söz konusu olacaktır. Yıllardır devam ediyor bu ilişki. Ancak son aylarda daha da aktifleşerek yeni bir açılımla birlikte devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

Filistin konusunu ele aldıklarını ve bu konuda ortak çaba harcanması gerektiğini dile getiren Şükri, "Mescid-i Aksa’ya ve kutsiyetine saldırılar oldu. Bu ibadet özgürlüğüne mutlaka saygı duyulması gerekmektedir. Oranın statüsünün değiştirilmemesi gerekmektedir. Bu bizim için çok önemli. Çabalarımızı yoğunlaştırıyoruz ve İsrail’e tek taraflı bu saldırılarını durdurmamız lazım. Filistinlilerin mallarına, mülklerine ve bildiğiniz gibi evlerini yıkıyorlar. Filistin yönetiminin egemen olduğu bölgelere saldırılar düzenliyorlar. Bunların durdurulması, yerleşim sahalarının genişletilmemesi bizim için önemli” diye konuştu.

10 milyar dolarlık ticaret hacminin olduğunun altını çizen Şükri, "Artırmak için her iki hükümet çabalarını sürdürecektir. Yatırımcıların her iki ülkede de desteklenmesi önemli. Bunların hepsi ortak olumlu faydalardır. Hükümet kurumları ve diğer konulardaki gelişmeler çok önemli. Bu ilişkileri daha da geliştirecektir. Yeni alanların açılması önemli. İş birliği imkanlarımız çok. Buna birçok örnek verebiliriz” dedi.

Şükri, enerji konusunda da Türkiye ile iş birliğinin olduğunu belirterek, “Türkiye, en fazla Mısır’dan LNG ithal eden ülkelerden biridir. Burada yatırımları var. Biz istiyoruz ki bütün alanlarda iş birliği artsın. Özellikle enerji alanında ve aynı zamanda yenilenebilir enerji konusunda da bunu istiyoruz. Potansiyel var” açıklamasında bulundu.