Rusya’nın Rostov-na-Donu Güney Bölge Askeri Mahkemesi, işgal altındaki Kırım'da yasa dışı alıkonulan Kırım Tatarları Servet Gaziyev, Cemil Gafarov, Alim Karimov, Seyran Murtaza ve Erfan Osmanov hakkındaki kararını açıkladı.

Mahkeme, Rus işgalcilerin Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurguladığı sözde Hizb-ut Tahrir davası çerçevesinde alıkonulan siyasi tutsaklarının her birine 13 yıl ağır hapis cezası verdi. Ceza süresinin dolmasının ardından Kırım Tatar siyasi tutsaklar, 1 sene boyunca denetimli serbestliğe tabi olacak. KrımSOS İnsan Hakları Örgütü’nün analisti Yevgeniy Yaroşenko, 60 yaşındaki Cemil Gafarov ve 62 yaşındaki Servet Gaziyev'in Rusya'nın  tutukevinde insanlık dışı muameleye maruz kaldıklarını kaydetti.

Rus savcı, 7 Aralık 2022’de yapılan sözde mahkemede, 5 Kırım Tatarının suçlu bulmasını talep ederek; Cemil Gafarov, Seyran Murtaza, Erfan Osmanov ve Alim Karimov için 13 yıl, Servet Gaziyev için 13.5 yıl hapis cezası istemişti.

Servet Gaziyev, Cemil Gafarov, Alim Karimov, Seyran Murtaza ve Erfan Osmanov, Rus işgali altında bulunan Kırım’da işgalcilerin Kırım Tatar halkına baskı uygulamak amacıyla kurguladığı sözde “Hizb-ut Tahrir” davası çerçevesinde 27 Mart 2019'da evlerinde yasa dışı alıkonulmuştu. Baskın sonucunda toplam 20 Kırım Tatarı alıkonuldu. 27 ve 28 Mart 2019'da Rusya'nın Akmescit (Simferopol) Bölge Mahkemesi alıkonulan Kırım Tatarlarını tutukladı.

***

Dışişleri Bakanlığı, haklarında mahkumiyet kararı verilen Kırım Tatarlıları Cemil Gafarov, Servet Gaziyev, Erfan Osmanov, Alim Karimov ve Seyran Murtaza için açıklama yaptı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, “Kırım Tatar soydaşlarımız Cemil Gafarov, Servet Gaziyev, Erfan Osmanov, Alim Karimov ve Seyran Murtaza’nın bugün alınan bir kararla 13 yıl hapis cezasına mahkum edilmelerini endişeyle karşılıyoruz.

Kırım Tatarlarının anayurtlarında özgür ve güvenli bir şekilde yaşama hakkına desteğimizi yineliyor, adı geçenler ve daha önce benzer şekilde mahkum edilen Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Neriman Celal, Asan Ahmetov ve Aziz Ahmetov dahil Kırım’da siyasi nedenlerle tutuklu bulunan tüm soydaşlarımızın en kısa zamanda özgürlüklerine ve ailelerine kavuşmaları için gerekli adımların atılmasını bekliyoruz” ifadeleri kullanıldı.