Saha Türkleri ve Kültürleri...

SAHA TÜRKLERİ


    Yakutların geleneksel milli kıyafetlerindeki işlemeler halkın el sanatlarının zenginliğini ve çeşitliliğini gösterir. Desenler halkın sosyal hayatinı yansıtırken, takvime de hizmet eder.
Süslerde kullanılan metal parçaların çıkarttıkları sesler kötü ruhları kovduğu ve sahibini koruduğu düşünülür. Her halkta olduğu gibi Yakutlar'da da her desenin bir anlamı vardır. Bunlardan en yaygını satranç desenidir. Bu desen geyiklerin izlerini anlatır. Geyik ve yabani koyunun boynuzu ve diğer hayvanların ayak izleri en sık kullanılan desenlerdendir...

    Самые мелкие и будничные предметы одежды и домашнего обихода поражают богатством и сложностью орнаментальной бисерной вышивки. Орнаменты показывали социальные и половозрастные различия, а некоторые декоративные элементы служили чем-то вроде календарей. Было в украшениях и ритуальное значение - считалось, что звон металлических подвесок отпугивает злых духов и защищает владельца. Как и у всех народов, каждый орнамент имеет свое значение. Одним из самых известных узоров является "шахматный". Он означает оленьи тропы. В основе узоров используют также изображения рогов снежного барана или оленя, следы различных зверей и т.д.

Türkmenler de diğer Doğu ülkeleri gibi nazar inanışlarına çok önem verirler. Asırlardır süre gelen bu inanışlar gücünü hiç kaybetmemiştir.


Renkli taşların da ayrı ayrı anlamları vardır. Bazıları şans getirirken bazılarıysa sağlık, huzur, başarı, zenginlik ve mutluluk getirdikleri düşünülür. Bu yüzden de Türkmenler kıyafetlerine, ve takılarına farklı şekillerde gümüş ve taş süsleri kullanmışlar. Yeni doğan bebeklere özellikle siyah ve beyaz taşlardan yapılan nazar boncukları takılmış. Bu taşların kötü gözleri kendine çektiği ve bebekleri koruduğu düşünülür. Kız bebeklerine doğar doğmaz küpe takmışlar. Küpelerin de nazardan koruduğu düşünülmüş.


“Daraht” ağaç anlamına gelir ve ailenin, soyun budaklanıp çoğalmasını anlatır. Bu nedenle de Türkmenler ağaç simgesini kıyafetlerde ve ev aksesuarlarında sık sık kullanırlar.

Zaman ne kadar değişirse değişsin Türkmenler’de değişmeyen bu inanışlar ve adetler tıpkı eskiden olduğu gibi günümüzde de devam etmektedir…