Silahlı grupların Suriye'nin başkenti Şam'ın güney banliyölerine girmesinin ardından Beşşar Esadgüçleri pek çok noktadan çekilmeye başladı. Şam'da göstericilerin büyük öneme sahip yerlere girmesiyle Esad yönetimi kentin kontrolünü büyük ölçüde kaybetti.
Göstericiler akşam saatlerinde başkentin birçok mahallesinde Esad güçlerine karşı ayaklanırken Esad güçleri, Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve uluslararası havalimanından çekildi.
Esad güçlerinin Şam Uluslararası Havalimanı'ndan çekildiği anlar.
Muhalifler, Suriye'nin en çok konuşulan hapishanesi, Esad'la özdeşleşen Sedneya dahil bir çok cezaevinden binlerce mahkumu serbest bıraktı.
ORDU DAĞITILDI
Muhaliflerin Şam'ı ele geçirmesinin ardından Suriye ordusu mensuplarına yönetimin çöktüğünü bildirdi. Suriye ordusu dağıtıldı ve evlerine gönderildi.
Şam Emevi Camisi'ndeki sabah namazında tekbirlerle kutlandı
"ESAD ŞAM'I TERK ETTİ" İDDİASI
Batı medyasına yansıyan haberlere göre Suriye Devlet Başkanı Esad Şam'ı terk etti. Reuters'ın haberine göre Esad'ın bilinmeyen bir yere doğru yola çıktığı bildirildi.
COLANİ ANLAŞMAYI DUYURDU
HTŞ lideri Colani'den ilk açıklama geldi. Colani yapılan anlaşmaya istinaden şunları söyledi:
“Şam kentindeki tüm askeri güçlerin, resmi olarak devredilinceye kadar eski Başbakanın denetiminde kalacak olan kamu kurumlarına yaklaşması ve havaya kurşun sıkması kesinlikle yasaktır.”
Suriye'de evine dönen Hac Musa, köyünü PKK/YPG'li teröristlerce mayınlarla tuzaklanmış buldu.
RUS ÜSLERİ KALDI
Muhaliflerin, Rus üslerinin bulunduğu Lazkiye ve Tartus'u pas geçmesi dikkat çekti. Esad'ın elinde sadece bu iki kent kalırken Rus üslerinde hareketlilik yaşandığı öne sürüldü.
Tahran yönetimi İran güçleri için güvenli geçiş talebinde bulundu.
İLK KİM GİRDİ
Beklenenin aksine Şam'ı alan grup Halep, Hama ve Humus'u alarak kuzeyden Şam'a inen HTŞ olmadı. Şam'ı ele geçiren grup Dera'da bulunan ve güneyden Şam'a inen grup oldu.
Suriye'nin Hama ilindeki Esad karşıtı silahlı gruplar, kent merkezinin kontrolünü ele geçirdi.
DERA'DA BAŞLADI DERA'DAN BİTTİ
Suriye'de 2011'de ilk gösterilerin başladığı Dera kenti Şam'ın devrinde kritik bir rol oynadı. Şam'a ilk giren grup Dera'dan olurken HTŞ komutanı Muhammed Colani ve Humus'tan Şam'a inen komutan da Deralı...
ABD’de bulunan Suriyeli Muhalifler, kutlama yaptı.
İSRAİL TANKLARI
Öte yandan, tampon bölgeyi genişletmeye çalışan İsrail, Golan Tepeleri boyunca yol barikatları konuşlandırdı. Suriye sınırına bitişik tüm tarım alanları kapalı askeri alan ilan edildi. İsrail tanklarının tampon bölge oluşturmak amacıyla Kuneytra bölgesine girdi.
61 YILLIK BAAS YÖNETİMİ
Suriye'de 1963'de iktidara gelen Baas Partisinin 61 yıllık iktidarı, 2011'de patlak veren iç savaşta, başkent Şam'ın rejimin kontrolünden çıkmasıyla çöktü.
Arap Sosyalist Baas Partisi Suriye'de 1963'te darbeyle iktidara geldi. 1970'de yılında parti içi darbeyle Beşşar Esed'in babası Hafız Esed iktidarı ele geçirerek, 1971'de Suriye Devlet Başkanı oldu.
Beşşar Esed ise, babasının ölümü üzerine 2000'de devletin başına geçti.
Esed ve Baas iktidarı, rejim karşıtı grupların 8 Aralık'ta başkent Şam'da kontrolü almasıyla sona erdi.
Suriye'de 2011 yılında başlayan olaylar, Esad yönetiminin karşılığıyla süreci iç savaşa dönüştürdü.
Suriye'de 27 Kasım'da yoğunlaşan çatışmaların ardından ülkede Halep, İdlib, Hama'dan başlayarak pek çok bölgede kontrolü kaybetti.
Son olarak başkent Şam'da halkın da sokaklara dökülmesiyle rejim güçleri, kamu kurumları ve sokaklardan çekilmeye başlarken Esad karşıtı gruplar kent merkezinde kontrollerini artırdı.
61 yıllık kanlı Baas rejimi ve 53 yıllık Esad ailesi iktidarı sona ermiş oldu.