Galiba bu seçimin, cumhuriyet tarihinin en kritik seçimi olduğunun farkında değiliz. Cumhuriyet kurumları kapatıldı, fabrikaları satıldı. Kağıdı bile ithal ediyoruz. Kitap alınamıyor. Tarım ve hayvancılık eskisi gibi değil. En büyük banknot 1 kilo kıyma alamıyor. Gıdalar hep hormonlu.

100 yıl önce bugün Lozan'da Türk-Yunan nüfus değişimine karar verildi. 2 milyon insan yer değiştirdi. Dünya tepki göstermişti. Bugün ise milyonlarca Afgan, Suriyeli, Afrikalı... Bunlar gönderilmezse asla gitmezler ve yarın kanunlarımız altında yaşamak da istemezler. 

Allah korusun, kapitülasyonlar geri döner. Azınlıklara ayrıcalıklar isterler. Bunları 3 kıtaya sancak dikmiş Osmanlı Devleti'ne bile yaptılar. Avrupa sığınmacılara toz kondurmuyor. Geri kabul anlaşması bize saygısızlıktır. Aman sığınmacılar Türkiye'de kalsınlar da Avrupa'ya bulaşmasınlar...

Her seçimde algıları yöneten toplum mühendisliği olur. Çok normal. Kendilerine oy vermeyen herkes suçlanır; Alevilikle suçlanır, dış güçler denir, işbirlikçi denir vs. Keşke böyle olmasaydı. Kirli siyaset dili bu.

Hatırlarsanız saray açılışı Papa'yla yapılmıştı. Sonraki seçimde "Haç ile Hilal Savaşıyor" dendi. Seçim bitince Avrupa'ya yine barış mesajları verildi. Seçim iklimi böyle bir şey...

Neden 4 adayın 3'ü muhalif tarafta? Anketlerde kendi köyünü kazanamamış insanlar bile gerekirse şişirilir ki güven artsın. Böylece oylar bölünür. Bölünürse diğeri kazanır. Rakibin hiçbir vaatte bulunmasına gerek bile kalmaz. Suçla ve kazan. Algı her şeydir. Seçim propagandası böyle bir şey.

Siyasetçiler koltuk telaşında. Mesele soğanın fiyatı. Mesele Suriyeli belediye başkanları görmek üzere olduğumuz. 

3 taramızda dünyanın en güzel plajları var. Keyfini süren Türk kalmadı. Her yerde Rus, Suriyeli. Hafta sonları aileni alıp Marmaris'te kalmak hayal. Niye hayal? 

Bu ülkede 20 çeşit maden çıkıyor. Sayısız tarım ürünü. Yağmur, kar, güneş. Deniz var, turizm varken neden en büyük banknot 1 kilo kıyma alamıyor? Niye her gün zam? Neden gençler yurt dışında pizza dağıtmak istiyor?

Sorunumuz bu. Oylarınızı bölmeyin. Siyasiler geçici. Siyaset için birbirinize hakaret de etmeyin.