Şırnak Üniversitesi (ŞÜ) Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, bölgede unutulmaya yüz tutmuş yöresel lezzetleri gün yüzüne çıkarıyor.

Şırnak Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm mutfağında bölgenin unutulmaya yüz tutmuş yöresel lezzetler öğrenciler tarafından hazırlanıp konuklara ikram edildi.

Öğrenciler, kaybolmaya yüz tutmuş lezzetlerden olan "maşik", "hekeheşandi", "kipe", "kutlık", "meyre", "serbıdev", "şımşıpe", "suryaz" yemekleri ve "bırınzer" tatlısını yaptı.

Şırnak Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokul Müdürü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Çelik, gastronomi mutfak sanatlarında hem ülke, bölge ve Şırnak için çok önemli olan ve unutulmaya yüz tutmuş yöresel yemeklerini ortaya çıkartmaya çalıştıklarını söyledi.

Bu konuda bölüm hocaları ve öğrenciler ile birlikte büyük bir çaba içerisinde olduklarını belirten Çelik, "Bu günkü yemek organizasyonumuzda maşik çorbası ve zerde tatlısı vardı. Bunları hayata tekrar kazandırmak için bir çaba içerisindeyiz. Gastronomi bölümünde yetişen öğrencilerimiz üniversite hayatından sonra da sektöre hızlı bir şekilde adapte olabilmeleri için uygulamalı derslerimize de yeteri kadar önem veriyoruz ve bunun üzerine de önemli çalışmalar yapıyoruz. Uygulamalı derslerimiz hem yerel, ulusal ve uluslararası mutfakları öğrenebilecekleri şekilde tasarlanmış durumdadır. Burada yetişen öğrencilerimiz başka özel sektörde kendi yerlerini açmak üzere işletmelerini kurabiliyorlar. Bunun yanında otel, restoran gibi yerlerde de şef, aşçı gibi pozisyonlarda çalışabiliyorlar” dedi.

Mutfak Sanatları Bölümü Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Aysel Ercan İştin, öğrenciler ile bölgenin mutfak kültürünü ortaya çıkarmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, "Hocalarımız da bu konuya hassasiyet gösteriyorlar. Bölgede unutulmaya yüz tutmuş yemekler var, yenilebilir otlar nelerdir, bu bölgeye özgü endemik bitkiler ile yapılan yöresel yemekler nelerdir bununla ilgili çalışmalarımız var. 20 artı 1 istasyon olmak üzere çok kapsamlı bir mutfağımız var. Türkiye geneli değerlendirme yapsak, ilk on üniversite arasındayız. Bu anlamda öğrencilerimizin şanslı olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi Taner Nur ise bölümde düzenli olarak her bölgenin ortaya çıkarması gereken yemeklerini ortaya çıkarmak için çalışmalar yaptıklarını dile getirdi. Aynı zamanda dünya mutfakları da baz alınarak çalışma yaptıklarını kaydeden Nur, "Bölge yemeklerine dair unutulmuşluklar varsa onları yeniden ortaya çıkarmak için öğrencilerimizle birlikte ARGE çalışması yapıyoruz. Bölgeye katkıda bulunmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Öğrencisi Elif Dayan, derslerinde bölgelere özgü yemekleri çalıştıklarını ve bu gün Şırnak yöresine ait maşik ve bırınzer tatlısını yaptıklarını belirtti.

Etkinlikte öğrencilerin ellerinde hazırlanan lezzetlerin sunumu gerçekleştirilip, yemekler Üniversite Rektörü Prof. Dr. Abdürrahim Alkış ve misafirlere ikram edildi.