TOGG Dijital eko-cihazı araba üretildi. Bu cihaz dijital teknolojinin bir ürünü. Yazılım ve üretimi akıllı robotlarla yapılıyor.


Bazı toplum mühendisileri
üretimin faktörlerini bilmezler ama işçi haklarını savunurlar gibi yaparlar. Yatırımcı düşmanıdırlar. Hammade, sermaye işgücü ve organizasyon olmadan planlanıp programlanmadan maliyet muhasebesi yapılmadan işletmeler kurulmaz.

******

İşletmenin işlevleri nedir?

Bir işletmede sürekliliği sağlamak için birbirinden açıkça ayrılabilen faaliyet grupları vardır. Her faaliyet grubu, işletmenin bir işlevini oluştururlar.

Bir işletmenin başlıca işlevleri:
Yönetim, üretim, pazarlama, muhasebe, finansman, personeldir.

*****

Bu işlevlerden biri eksik olunca işletmede büyük sorunlar yaşanır. Reklam ve marketing arz ve talebi fiyat politikalarını kalite ve rekabeti oluşturur.

*****

Durum böyleyken bazı sermaye sahipleri bu işlevleri çok basite alırsa bir gün kapısına kilit vurmak zorunda kalır!..

*****

TOGG Dijital eko-cihazı araba üretildi. Bu cihaz dijital teknolojinin bir ürünü. Yazılım ve üretimi akıllı robotlarla yapılıyor. İlk dijital eko-cihaz 29 Ekim 2022 günü banttan büyük bir çoşku ile indirildi ve halka gösterildi. 
Hâlâ böyle bir fabrika yok milli üretim değil diyenler var. 

****

20 ila 25 bin işçi emekci, mühendis teknisyene yazılım ve donanım, dizayn dalında insanlar çalışacak. Hâlen böyle bir üretim yok, yerli değil yabancı çığırtkanlığı yapan çatlak gazeteci ve siyasetciler var. SİHA ve İHA'lara karşı çıkanlar oldu. Güçsüz bir ordu emperyalistlere boyun eğer. Ama kimyasal silah üretiyoruz diye ortalığı velveleye verenler sahi siz iyi misiniz? 

Neden Türk gençlerinin dijtal üretimi bunları çok rahatsız etti? 
Evinde elinde kullandığı her türlü cihaz Röntgen, MRT, CT bile yabancı ülkelerden ithal ürün değil mi? Akıllı cep telefonu dahi kullanmasını bilmeyenler var. Ama havanızdan geçilmiyor. Yollardaki arabalar yabancı malları. Bankalardan çektiğiniz kredileri dedenizin şaşkın bakkal dükkanından mı borç defterine yazdırıp alıyorsunuz?
 
****

Durum böyleyken tüketci toplumların üretime fazla kafası basmaz. Duygu sömürüsü sloganlarla toplumun huzurunu bozarlar. Gençlerin geleceği kimsenin umrunda değil. 60 yıl önce üretilen Devrim arabalarına da gülmüşlerdi. Haince tuzağa düşürüldüler o değerli beyinler. Arabanın deposunda benzin çalınınca benzinsiz araba şöleni hüsrana uğradı. 1926'da yapılan uçak fabrikasını da kapattılar. Doğrusu Türkiye'de üretken düşünmek suçtur cezalandırılır. 1970 lerde kurulan MS-DOS vardı, bilgisayar sistemi... 

Millet kahvede kağıt oynarken ben o sistemle 1986'larda oynuyordum. 4 yazılım dili Cobol, Fortran, Basic, C dili ile program yazardım, noktayı virgülü unutursam, error derdi, hata arardım saatlerce. Office paketini severek kullanır,  kendim programlarım. İş bilmez bin kişiden iyidir. Adresi belli bin kişiye daveti 2 saatte çıkar!..
 
*****

Herkes her şeyi bilmek, ilgi duymak zorunda değil ancak artık bilgi iletişim çağındayız. Dijital yönetim, üretim, pazarlama, sipariş ve tüketim toplumuları oluştu.

*****

Şöförsüz arabalar, pilotsuz uçaklar, askersiz tank, tüfeksiz ordular kuruldu. 
Üretim ve teknoloji öyle gelişti ki. Kişiler bireyselleşti. İnsan ilişkileri şüpheci ve seçici oldu. Sosyal medyanın faydası kadar zararı da çoğaldı. "Bindik bir alamete gidiyoruz kıyamete."

Üretmeyen toplumlar üretimin malzemesi olur. 
Haydi gençler yolunuz açık olsun.
Üretim ile siyaseti birbirine karıştırmak elma ile armudu birbirine karıştırmak gibi bir şey. 

Sağlıkla, hoşça ve dostça kalın.


Necati Aydın