Sudan’da ordu ve Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) arasında devam eden çatışmalarda aralarında bebeklerin de bulunduğu 300 çocuk başkent Hartum’dan tahliye edilerek koruma altına alındı.

Sudan’da 15 Nisan’dan bu yana ordu ve Hızlı Destek Kuvvetleri arasında devam eden çatışmalarda 71 çocuğun açlık ve hastalık nedeniyle hayatını kaybetmesinin ardından uluslararası kuruluşlar harekete geçti. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Sudan’ın başkenti Hartum’da yer alan Al-Mayqoma yetimhanesinde aralarında bebeklerin de olduğu 300 çocuğun tahliye edildiğini açıkladı. Çocukların güvenli bölgelere sevk edildiğini belirten UNICEF, çocuklara temel insani yardımının sağlanacağını belirtti. Tahliye edilen çocukların hastaneye götürülerek sağlık kontrollerinden geçtiği ve Sudan Sosyal Kalkınma ve Sağlık Bakanlığı’nın da çocukları koruma altına aldığı ifade edildi.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) tarafından yapılan açıklamada, tahliye edilen çocukların 1 aylık ve 15 yaş aralığında olduğu belirtilirken çocukların güvenli koridorlar aracılığıyla Sudan’ın Gezira eyaletinin başkenti Wad Madani’deki bakım evlerine götürüldüğü ve çocuklarla birlikte 70 bakıcının daha tahliye edildiği belirtildi. ICRC Sudan’daki başkanı Jean-Christophe Sandoz açıklamasında “Çocuklar ülkedeki çatışmalar nedeniyle sağlık hizmeti alamadan ve özel ihtiyaçlarını karşılayamadan son 6 hafta boyunca zor zamanlar geçirdi” dedi.

Sudan’daki çatışmalar

Sudan’da 15 Nisan’da Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan liderliğindeki ordu ile konseyin başkan yardımcısı Orgeneral Mohammed Hamdan Dagalo tarafından yönetilen Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) arasında çatışmalar başlamıştı. Ülkede çatışmalar nedeniyle 190’u çocuk olmak üzere 860 sivil hayatını kaybetmişti. Çatışmaların başından bu yana başkent Hartum’daki Al-Mayqoma yetimhanesinde aralarında 3 aylık bebeklerin de bulunduğu 71 çocuk açlık, susuzluk, ve hastalık nedeniyle hayatını kaybetmişti.