Türkiye'de Güney Azerbaycan Kültür Merkezi Kuruldu

Türkiye-Azerbaycan Diasporaları Platformu

Diaspora.com.tr

Hayırlı Olsun; Fikrin yaratıcısı Cemal Mehmethanoğlu bey ile Röportajı’mız,

Cemal Bey, Güney Azerbaycan Kültür Merkezi adlı bir oluşum yaratmışsınız, öncelikle hayırlı uğurlu ve başarılı olmasını diliyoruz.

Güney Azerbaycan Kültür Merkezi yaratma fikri nereden ve nasıl doğdu anlatır mısınız?

Ben yıllardır, İzmir’de Azerbaycan Kültürümüzü yaşamak ve yaşatmak için mücadele eden birisiyim. Bu mücadelemde, her zaman Azerbaycan’ı, güneyli, kuzeyli bir bütün olarak gördüm. Tüm kültürel faaliyetlerimizde, güney kuzey birlikteliği yaratmaya çalıştık.

Tebriz Geceleri, Urumiye Gecesi, Borçalı Gecesi, Nahçıvan Gecesi, Şehriyarı Anma Gecesi, Reşid Behbudov’u anma gecesi ve benzer adlarla, güney ve kuzey Azerbaycan’ı birlikte yaşamak ve yaşatmak için çalıştım.

Türkiye’de 100’e yakın Azerbaycan Kültür Derneği adıyla faaliyet gösteren derneklerimiz var. Bildiğiniz gibi bunların bir kısmı kağıt üzerinde. Faal olanların ise, çok büyük kısmı, Azerbaycan derken, sadece Kuzey Azerbaycan’ı anlıyorlar ve bütün faaliyetlerini bu temelde yapıyorlar.

Güney Azerbaycan’ı görüyorlar, biliyorlar, ama görmemezlikten geliyor.  

Görmüyor, tanımıyor gibi yapıyorlar. “3 Maymunu oynuyorlar.”

Bir kısmı da, ülkemizde İran Fars Molla rejiminin ajanları gibi faaliyet gösteren, mollalardan korkuyorlar ve o nedenle Güney Azerbaycan’ın adını bile ağızlarına almaya çekiniyorlar.

Ben’de Güney Azerbaycan Türklerinin varlıklarını, kültürel ve siyasi mücadelelerini, desteklemek, meşrulaştırmak, başarı kazanmalarına destek olmak için, Güney Azerbaycan Kültür Merkezi adıyla bir kurum yaratmak gerektiğini düşündüm.

Azerbaycan Türkleri 200 yıldır ayrı devletlerin sınırları içinde yaşıyorlar. Bu nedenle, son 200 yılda farklı tarih, kültür, sosyal yaşamlar oluşmuş durumdadır.

Ama bu durum, Güney Azerbaycan Türklerini yok saymayı, unutmayı, bir kenara koymayı gerektirmiyor.

Azerbaycan’ın hem coğrafya hem de nüfus olarak büyük kısmı İran sınırları içinde yer alan Güney Azerbaycan’dır.

Türkiye’de yaşayan bir çok Güney Azerbaycan Türkleri var. Bunlar eğitimli, kültürlü, kendilerini üst düzeyde geliştirmiş insanlarımızdır.

Tanıdığım güneyli dostlarımla konuşmalarımda, fikrimi onlarla paylaştım ve hemfikir olduğumuzu gördüm. Onlarla bir araya gelerek, çekirdek bir kadro oluşturduk ve çalışmalar yapmaya karar verdik ve çalışmalarımızı başlattık.

Şimdilik Türkiye’de yaşayan, dostlarımızla faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. Ama çok yakında, Dünya çapında faaliyet gösteren bir KÜLTÜR MERKEZİ olacağımıza inanıyorum.

Güney Azerbaycan Kültür Merkezi olarak, ne gibi faaliyetleriniz olacak?

Kültür dediğimizde, anladığımız her alanda, faaliyet göstereceğiz. Müzik, edebiyat, tarih, resim, mutfak kültürü, sosyal yaşam, dilimiz, tarihimiz, bayramlarımız, şehirlerimizin tanıtımı, turizm potansiyelimiz… vs vs.

Hayallerimiz çok büyük. Yapacağımız çalışmaların, ileriki günlerde kurulacağına inandığımız, Güney Azerbaycan Cumhuriyetinin Kültür Bakanlığının nüvelerini oluşturmasını hedefliyoruz.

Dünyanın değişik ülkelerine sepelenmiş, binlerce, aydınımız, kültür insanımız var. Onları bir araya getirerek, çok büyük bir potansiyel oluşturacağımızı düşünüyoruz.

Şu anda Kültür Merkezimiz ile emekdaşlık eden, Barama Radyo adlı bir radyomuz var.

İnternettin ve peyklerden yayın yapan, Güney Azerbaycan Televizyonlarının hepsinin desteğini almayı planlıyoruz.

Girişimimize destek veren sizi gibi yüzlerce dostumuz var.

Kültür Merkezinizin kuruluş Çekirdek Kadrosu diye tanımladığınız grupta kimler var?

Şu anda 5 arkadaşız. İki gün önce 3 kişiydik, bu gün 5 kişiyiz, önümüzdeki günlerde sayımız çok olacak.

Bu gün itibarı ile çekirdek kadromuzda şu arkadaşlar var:

Azeryar Danışver Eskişehir

Cavad Rencber Eskişehir

Cemal Mehmethanoğlu İzmir

Memmed Rehmanifer İstanbul

Mesut Haray İzmir

Kültür Merkezinizin faaliyetlerine destek olmak için, katılmak için ne yapmak gerekiyor?

Şimdilik, http://guneyazerbaycankulturmerkezi.blogspot.com adlı bir internet bloğumuz var. Ama yakında, her alanda sosyal medya çalışmalarımız başlayacak. Ve faaliyetlerimiz ile ilgili insanlarımızı bilgilendireceğiz.

Dostlarımız, bize katılmak için, bloğumuzda adları yazılı, kurucularımıza başvurabilirler. Önümüzdeki günlerde ilan edeceğimiz sosyal medya alanlarımıza başvurabilirler.

Yakın zamanda planladığınız faaliyetleriniz var mı?

Daha işin çok başındayız. Şimdilik Kültür Merkezimizin kadroların, çalışanlarını, destekçilerini bir araya getirmeye çalışıyoruz. İleriye dönük planlarımızı, kısa zamanda dostlarımız ile paylaşacağız.

Size çalışmalarınızda başarılar diliyorum. Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Azerbaycan’ı seven, Azerbaycan’ı bütün olarak gören, tüm dostlarımızın, bizi desteklemelerini istiyoruz. Ve size yürek dolusu teşekkürlerimizi bildiriyoruz.

KAYNAK

NEREDE BİR TÜRK VARSA, BİZ ORADAYIZ!

Türkiye-Azerbaycan Diasporaları Platformu 

[email protected]