AKTİVİST KARLUK:ÇİN’İN SOYKIRIMINI DUYURMAK İÇİN “VİCDAN YOLCULUĞUNA” BAŞLADI

مۇھەممەد قارلۇق ئەپەندى كارۋان ماشىنىلىرىغا تەقلىد قىلىپ، ۋېلىسىپىت چاقلىرىدىن قۇراشتۇرۇلغان ئۈسكۈنىلەر ئۈستىگە كوزۇپ ياساپ سەييارە نامايىش قىلىۋاتقان كۆرۈنۈش.

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

 Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’daki baskı, zulüm ve etnik soykırım uygulamalarından dolayı 2019 yılında ülkesinden kaçarak Almanya’ya gelerek siyasi sığınma talebinde bulunan Uygur Türkü aktivist Muhammed Karluk, Çin’i Uygur Soykırımını Almanya ve uluslararası topluma duyurmak amacı ile kendisi yaptığı 3 tekerlik bisiklet ile ” Vicdan Yolculuğu” adını verdiği ve Münih kentinden başladığı protesto gezisine devam ediyor.

Vicdan Gezisine Kendi Yaptığı Bisiklet İle Başladı

 Ülkesinde kalan ailesi ve çocuklarından o tarihten beri hiç haber alamayan ve İşgalci Çin’in Uygur soykırımı nedeniyle ağır bir psikolojik travma yaşayan Muhammed Karluk bu şoku atlatabilmek için Vicdan Gezisi adını verdiği bir uzun bir geziye çıkmaya karar verdi ve tüm Almanya ve imkan bulduğu takdirde tüm Avrupa ülkelerini Çin’in baskı, zulüm ve soykırım uygulamalarını anlatmaya karar verdiğini ve bu gezisini gerçekleştirmek için kendi eli ile 3 tekerlekli bir bisiklet yaptığını bildirdi.

Kendi üretimi olan 3 tekerlekli bisikletinin üzerine büyük bir bölümünü kendisinin karşıladığı ve bir kısmını Uygur Hareketi’nin maddi katkısı ile yaptığı bu bisikletinin üzerine özel bir Karavan yaparak monte etti. Bu düzenekte bisikletin üzerini kapatarak kendisi için bir yatak yaptı ve ve yatağın yan kısımlarına ise Gezisi boyunca halkın dikkatini çekmek için Çin’in Doğu Türkistan’daki soykırım cinayetlerini anlatan çeşitli resimler ile donatan Muhammed Karluk, bu bisikleti ile uzun bir “vicdan yolculuğuna” başladı.

Almanya’da kışın en soğuk aylarından olan 21 Şubatta gezisine başlayan Muhammed geceleri bu Karavanın izindeki yatakta istirhat ediyor, çay ve yemeğini de bu karavanın içinde hazırlıyor. Yorulduğunda burada istiraht ediyor ve geceleri de bu karavanın içinde uyuyor.

Muhammed-qarluq-khitaygha-kaziri-namayishta.jpg

Vicdanı Borcumu Etmek İçin Bu Vicdan Gezisine Karar Verdim

02 Mart’ta Özgür Asya radyosuna Vicdan Gezisi adını verdiği bu dikkat çekici seyahati ile ilgili olarak bilgi veren Karluk şunları söyledi : ” Ben memleketim Korla’dan ayrılalı 6 yıl oldu. Memleketimden ayrıldığımda kızım Muhlise 2 yaşındaydı ve 6 yıldan beri ailem veya kızım Muhlise’nin ne sesini ne de resmini görebildim. Çünkü,Çin Doğu Türkistan’ı dünyadan tecrit etti ve fani dünyanın cehennemine çevirdi. Telefon,internet dahil her türlü iletişim engellenerek yasaklanmış durumda. Durum böyle olunca büyük bir ruhi çöküntü yaşadım ve psikolojik travmalar ile boğuşmaya başladım. Ben ya bana tamamen yabancı bu ülkede akıl hastanesinde tedavi olacaktım yada bu travmayı başka bir yol ve yöntemle atlatacaktım. Oturup düşündüm ve bu geziye çıkmaya karar verdim. , Gezi esnasında ailemin ve halkımın sesi olmak ,Çin’in Uygurlara yönelik insanlık dışı soykırım cinayetlerini Alman halkına anlatmak istedim. Böyle zorlu ve maşekkatlı bu seyahati yaparak bozulan psikolojimi ve ruhunu iyileştirmeye karar verdim.

Yolculuk Esnasında Zorluklarla Karşılaştım

Uygur Türkü Kahraman aktivist Muhammed Karluk,kendi yaptığı 3 tekerlikli karavan bisikleti ile yolculuğu sırasında birçok zorlukla karşılaştığını belirterek şunları ifade etti : ” Yolda bisiklet karavanının tekerleklerinin havası sık sık patlıyor bazın karavanın resimler astığım panelleri soyulmuştu. Ancak tekerlekleri ve Karavanın panellerini ve bozulan yerleri kendim onararak yolculuğuna devam ettim. 9 günde 500 km. katederek Almannya’nin Karlsruh kentine ulaştım. Gezimin bu kısmında Dünya Uygur Kurultayının merkezinin bulunduğu Münih kentine ulaşmayı hedefliyorum.

Almanya'ya gelen ve siyasi sığınma talebinde bulunan Mohammad Karluq, kızı Muhsa ile birlikte.

Aktivist Karluk’un Azmiden ve Fedakar Ruhundan Çok Etkilendim

Muhammed Karluk’u Almanya’nın Karlsruhe kentinde bu şehirde yaşayan bir gurup Uygurlar ile birlikte karşılyan Uygur aydını Enver Ahmet şöyle konştu : ” Muhammed Karluk Kardeşimizi bu kentte karşıladık ve kendisine bu dikkat çekici eyleminden dolayı teşekkür ettik. Muhammad Karlık’un ülkemiz ve halkımıziçin bu azminden ve fedakarlığından çok etkilendik. Bisikleti ile geçtiği yerlerde Çin’in soykırımına ait resimler ve halka dağıttığı broşörler halak üzerinde çok olumlu etki bıraktı. Kendisi yol boyuundaki köyleri,kasabaları ve yerleşim yerlerini hiç atlamadan ve üşenmeden ziyaret ediyor. Alman halkının bu çarpıcı eyleme çok şaşırdıklarını ancak,bununla birlikte kendisinin bu azmını ve fedakarlığını çok takdir ettiklerini söylüyorlar. Çin’in Uygur soykırımı anlatma konusundaki bu farkındalık yaratma cesaretini takdir ettiklerini ve Uygurları her zaman coşkuyla desteklediklerini söylüyorlar.”şeklinde konuştu.