Belarus’un başkenti Minsk’te düzenlenen Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ) Dışişleri Bakanlar Konseyi Toplantısı’nda uzayda silahlanma yarışının önlenmesine ilişkin bildiri kabul edildi.

Belarus’un başkenti Minsk’te Belarus Dışişleri Bakanı Sergey Aleynik’in ev sahipliğinde düzenlenen Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ) Dışişleri Bakanlar Konseyi Toplantısı, Kazakistan Dışişleri Bakanı Murat Nurtleu, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Ceenbek Kulubayev, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Özbekistan Dışişleri Bakanı Abdulaziz Kamilov, Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ve KGAÖ Genel Sekreteri İmangali Tasmagambetov katılımıyla düzenlendi. Toplantıda KGAÖ bölgesinde güvenliğin güçlendirilmesi ve diğer örgütlerle ve üçüncü ülkelerle işbirliği konuları ele alındı.

Bakan Aleynik toplantıda yaptığı konuşmada, KGAÖ ülkelerinin hem bölgesel ve hem de küresel düzeyde gerginliğin azaltılmasını desteklediklerini belirterek, “Ülkelerimizin uluslararası gündemin güncel konularına birçok açıdan benzer yaklaşımlar sergilemesi memnuniyet vericidir" dedi.

Kırgızistan Dışişleri Bakanı Ceenbek Kulubayev ise, ortak çabalarla bölgesel işbirliği güçlendirmek, güvenlik tehditlerine ve çağrılara hızlı yanıt verebilen askeri ve siyasi potansiyelin geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Toplantıda Afganistan’daki durum ve uzayda silahlanma yarışının önlenmesine ilişkin siyasi bildiriler kabul edildi. Toplantı sonucu örgütte görev kotası dağıtımı, 2023 bütçesi dahil olmak üzere bir dizi belge onaylandı. Toplantıda taraflar, karşılıklı çıkar sağlayacak tüm konularda etkileşimi sürdürme konusunda mutabık kaldı.

Lukaşenko, KGAÖ Dışişleri Bakanlarını kabul etti

Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, toplantı önceki KGAÖ dışişleri bakanlarını kabul etti. Lukaşenko görüşmede yaptığı konuşmada, KGAÖ ülkelerinin her şeyden ekonomide ortak eylem planı geliştirmesi gerektiğini belirterek, “Bu plan, hepimizi birleştirmeli” ifadelerini kullandı. Lukaşenko, bu planın ana hedeflerinden birinin ithal ürünlere bağımlılıktan kaçınmak olduğunu söyledi.

“NATO demek ki savaşmak istiyor. Biz hazırız”

KGAÖ toplantısının ardından konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in Ukrayna’daki krizin dondurulmasına karşı olduklarına dair sözlerine sert cevap vererek, "Stoltenberg, kendi ağzıyla Ukrayna’daki krizin dondurulmasına karşı olduklarını söyledi. Demek ki savaşmak istiyorlar. Öyleyse savaşsınlar. Biz buna hazırız. NATO’nun Ukrayna konusunda elde etmek istediklerini uzun zaman önce anladık, İttifak bu hedefleri (Ukrayna’da 2014 yılında başlayan çatışmalar) darbeyi izleyen uzun yıllar boyunca şekillendirdi. Şimdi de onları hayata geçirmeye çalışıyorlar. Bu onların seçimi. Kendileri bilir" dedi.

"Ukrayna savaşında taraf olduklarını gösteriyorlar"

NATO ve batılı ülkelerin Ukrayna’ya sağladığı silahlarla Rusya’ya karşı çatışmaya dahil olduklarını gösterdiğini de söyleyen Lavrov, "Ayrıca Rusya’ya karşı savaşmadıklarını söylüyorlar fakat diğer yandan da Ukrayna’ya silah, istihbarat, uydu görüntüleri ve koordinat sağlamasalardı Ukrayna işinin çoktan bitmiş olacağını kabul ediyor olmaları tam olarak bunu yaptıklarını gösteriyor. Nitekim bu Rusya’ya karşı ilan edilmiş hibrit ve sıcak savaşın doğrudan katılımcısı olduklarını fiilen kabul ettikleri anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.

Rus ordusunun Ukrayna’daki hedefleriyle ilgili de yorum yapan Lavrov, "Özel askeri operasyonun amaçları dikkate alındığında belirlenen hedeflere ulaşılacaktır" dedi.

Lavrov ayrıca, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in, Çin ziyaretiyle ilgili kısa bir yorum yaparak bu konunun ABD ve Çin’in konusu olduğunu belirtti.