Uygur Türklerinin şu anda en büyük sorunları sizce nelerdir?

Uygur Türkleri, sizin de yakından takip ettiğiniz üzere, Çin Komünist Rejimi tarafından soykırıma tabi tutulmaktadır. 2014’te inşa edilmeye başlanan toplama kamplarına gönderilen milyonlarca Doğu Türkistanlı, Çin Komünist Partisi’nin zulmü altında inlemektedir. Toplama kamplarına gönderilen Uygurlara kendi dilleri, dinleri ve kültürlerinin unutturulması için büyük bir baskı yapılmaktadır. Toplama kamplarında kalan kadınlara tecavüz edilmektedir. Kadınlarımız aynı zamanda zorla kısırlaştırılmaktadır. Toplama kamplarının dışında da hayat tam bir işkenceye dönüşmüştür. Doğu Türkistan’ın her tarafı 7 gün 24 saat ileri teknoloji sistemleri ile gözetlenmektedir. Herhangi Uygur her hangi bir şüpheli harekette hemen tutuklanarak götürülmektedir. Toplama kamplarında bir süre tutulan Uygurlar daha sonra fabrikalarda köle gibi zorla çalıştırılmaktadır.  Anne ve babaları toplama kamplarında olan çocuklar ise Komünist Partinin yetimhanelerine gönderilmekte ve bir Çinli olarak yetiştirilmektedir. Bütün bu zulümler uluslararası kurum ve kuruluşlar tarafından araştırılmış ve raporlar dünyaya duyurulmuştur. BM İnsan Hakları Konseyi ile Doğu Türkistan’da insanlığa karşı suç işlendiğini ortaya koymuştur. Ancak burada üzerinde durulması gereken bir diğer önemli husus ise bütün dünyanın gözleri önünde soykırım yaşanmaktadır. Bu soykırıma Batılı belli başlı ülkelerin dışında dünya kamuoyu gerekli tepkiyi gösterememekte ve soykırımı durdurmamaktadır. Müslüman ülkelerin sessizliği ise üzerinde düşünülmesi gereken üzücü bir durumdur.

Türkiye'nin Uygur sorununa yaklaşımını nasıl buluyorsunuz?

Türk hükümeti bugüne kadar Doğu Türkistanlı soydaşlarına her türlü desteği vermektedir. İslam İşbirliği Konferansı teşkilatının dönemsel toplantılarında diğer İslam ülkelerinden farklı olarak Müslüman Uygurların hakkını savunmuştur. Hem onlara ikamet vermekte hem de diğer konularda da destek vermektedir.

Çin'in toplama kamlarında katledilen soydaşlarımızın resmi rakamlara göre sayısı kaçtır?

Çin Komünist Partisi Doğu Türkistan’da toplama kampları inşa ettiği kadar sanal duvarlar da inşa etmiştir. Uygurların anavatanı ileri teknolojik sistemlerle de işgal edilmiştir. Pekin hükümeti aynı zamanda ağır bir sansür uygulamaktadır. Doğu Türkistan’a bağımsız gözlemcilerin girmesine de izin vermemektedir. Uygur Soykırımı’na dair gerçeklerin de üzerine örtmüştür. Bu nedenle Toplama kamplarında tutulan Uygurların tam olarak sayısını bilmek mümkün olmadığı gibi kaç kişinin hayatını kaybettiğini de bilmek mümkün değildir.

Çin'de soykırım ve kültürel soykırım sürüyor mu yoksa üstü örtülüyor mu?

Bir önceki soruda da detaylarını anlatmaya çalıştığım gibi Doğu Türkistan’da soykırım devam etmektedir. Uygur halkına uygulanan soykırım tek boyutlu değildir. Bu soykırımla insanlarımız yok edilmekte birlikte Uygur Kültürü, Toprağı, ekonomisi ve her şeyi yok edilmektedir.

Uygurları desteklediği için Türkiye'de mobbing yaşayan siyasetçi, düşünür ve sanatçılar var mı?

Türk halkı, Uygur kardeşlerinin her zaman yanındadır. Hiçbir parti, kurum, kuruluş ayrım gözetmeksiniz Doğu Türkistanlı kardeşlerine destek vermektedir.

Türk Dünyasında yaklaşık 30 milyon takipçisi olan TDH-Türkçenin Diriliş Hareketi Derneği ve TDH TÜRK HABER olarak sizlerin yanındayız. Türkiye'ye ve Türk Dünyasına neler söylemek istersiniz?

Buradan vermek istediğimiz en büyük mesaj şudur ki, Doğu Türkistan’daki soykırım mağduru Uygur kardeşlerini hiçbir zaman unutmamalarıdır. Soydaşlarının seslerinin dünyaya duyurulması ve bir an önce bu soykırımın sona ermesi için ellerinden geleni yapmalıdır.