TDH HABER - RÖPORTAJ

İsviçre etkinlikleri: Maya Kult Verein/Mehtap Özkan

I M G 20240228 W A0000

İsviçre Türk toplumunun en etkin simalarından Sayın Mehtap Özkan (Maya Kult Verein) güzel çalışmalarına bir yenisini daha ekliyor. TDH Türk Haber olarak ilgiyle okuyacağınız bu söyleşiyi sizlere sunuyoruz...

TDH TÜRK HABER: Şu an yürüttüğünüz çalışmalar hakkında bize bilgiler verebilir misiniz?

Mehtap Özkan:

Maya Tiyatrosu Oyunculuk Atölyesi süresince; ‘Role Hazırlık’, ‘Temel Oyunculuk’, ‘Doğaçlama’, ‘Tiyatro Tarihi ve Metin Analizi’, “Hareket”, ‘Diksiyon ve Etkili Konuşma’, üzerine çalışmalar yaparak katılımcıları hazırlamaktayız.

TDH TÜRK HABER: Tiyatro çalışmaları dışında ne tür etkinlikler yapıyorsunuz?

Mehtap Özkan:

 Maya Kültür Sanat Derneğinin kuruluşu eğitime destek üzerinedir. Türkiye'den konser ve tiyatro oyunlarını İsviçre'de seyircisi ile buluşturup geliri ile köy okulları eşit eğitimi destek programımızı yürütmekteyiz. İsviçre'de Türk tiyatrosu eğitimlerimizin yanı sıra Flamenco, Tribal, Tango, Roman dans derslerimiz yapılmaktadır. Sonraki hedefimiz dans içerikli müzikal tiyatro oyunu hazırlamak olacaktır.

 

TDH TÜRK HABER: 2024 yılı içerisinde başka hangi etkinlikler gerçekleştireceksiniz?

Mehtap Özkan:

2024 yılında kendi bünyemizde bulunan iki tiyatro oyununu seyircimiz ile buluşturacağız. Tiyatro Maya oyuncuları "Kamuran'ın melekleri" isimli tek perdelik komedi oyununa hazırlanmaktadır. Bir de kendi yazıp oynadığım "Aynadaki Çatlak" isimli tek kişilik oyunum Avrupa ve Türkiye turnesine başlayacak.

TDH TÜRK HABER: Türk kültür ve sanatının İsviçrelilere yeterince tanıtılamamasının nedenleri sizce nelerdir?

 Mehtap Özkan:

 Türk toplumu her ne kadar ileri görüşlü olsa da, oldukça içe dönük bir millet. Kendi arasında etkileşim dışına pek çıkamıyoruz. İsviçre hükümetinin kültür ve sanat üzerine çok iyi destekleri var. Maalesef bunu araştırmak için dahi zaman bulamadık. Halbuki birçok farklı toplulukların içindeyiz. Bunlarla bir araya gelerek çok kaliteli projeler yapılarak “Biz de varız!” diyebiliriz.

 

TDH TÜRK HABER: Çocuklara yönelik projeleriniz nelerdir?

 Mehtap Özkan:

 Çocuklarımız ile 2023 yılında "Masallar değişiyor" isimli tiyatro oyunumuzu sahneye koyduk. Bu yıl da çocuklar ile yaratıcı drama derslerimiz devam etmekte olup tiyatroda ilerlemek isteyenleri çocuk tiyatrosu bölümümüze almaktayız.

TDH TÜRK HABER: Değinmek isteğiniz başka bir konu var mı? Türk toplumuna neler iletmek istersiniz?

 Mehtap Özkan:

Biz çok köklü ve muhteşem bir mozaiğe sahibiz. Ortak dilimiz olan Türkçe ile kültür ve sanatımızı daha ileri seviyeye taşımalıyız. Hem kültürümüzün hem de dilimizin gelişmesinde sanat en iyi olgudur. Ancak çok üzgünüm ki, biz Avrupa’daki son nesil gibiyiz. Bizden sonraki nesil etkinliklerde bulunmuyor. Şahsım olarak daima söylüyorum, yine sizin aracılığınızla yineleyeceğim. Lütfen çocuklarınızı beraberinizde etkinliklere götürünüz. Benim oğlum/kızım gitmek istemiyor demeyin. Çocuk hiç görmediği bir şeyi elbette isteyemez.

TDH TÜRK HABER: Mehtap Hanım, değerli çalışmalarınızın artarak sürmesi dileğiyle teşekkür ederiz.

***

TDH Kulturzentrum'da gerçekleştirilen çalışmalarda çok sayıda katılımcı oyunculuk ve seslendirme üzerine eğitim alıyor. Tanınmış oyuncularımızdan Sayın Zafer Altun yönetiminde oyunculuk atölyesi dersleri başarıyla sürüyor.

D S C01281

ETKİNLİKLERDEN GÖRSELLER

Screenshot 20240228 221103 Instagram

D S C01235

***

D S C01263D S C01283D S C01293D S C01271D S C01243D S C01241

D S C01297