Dışişleri Bakanı Hakan Fidan 22-24 Ağustos tarihleri arasında Irak'a resmi bir ziyaret gerçekleştirdi.

Ziyaret kapsamında Cuhurbaşkanı, Başbakanı, Dışişleri Bakanı pek çok siyasi ve dini otorite ile görüştü. Görüşmelerde Arap, Kürt ve Türkmen yetkililerle yoğun görüşmeler yürüttü. Irak'ın başkenti Bağdat'taki temaslarının ardından Erbil'e geçerek Bölgesel Kürt Yönetimindeki yetkililerle bir araya geldi.

Hakan Fidan'ın Irak ziyaretinin hemen ertesinde Merkezi Hükümetin KDP ve Peşmergelerin Kerkük'e girmelerine ve şehrin 33 noktasında ofis ve karargah açma yetkisini verildiğine dair haber duyulunca Türkmenler ve Araplar bu olayı protesto etmek amacıyla Kerkük - Erbil yolunu kapatarak çadırlar kurup protesto eylemine başladılar. 

Kerkük'te gerginlik üste seviyeye çıkması ve protestocuların üzerine Peşmergeler tarafından ateş açılması ve protestocuların Araçlarının yakılması sonucunda şehirde sokağa çıkma yasağı ilan edildi ve gerginlik had sayfaya ulaştı. Bazı Arap haber kaynakları ve siyasi uzmanlar bu olayların Türk Dışişleri bakanın ülkeyi ziyaretinin hemen ardından Bağdat yönetiminin bu kabul edilemez kararının ortaya çıkması Türkiye'nin bu işe yeşil ışık yaktığına dair yorum ve analizler yapılmasına sebep olmaktadır. Ve bu da özelikle Türkmenler arasında büyük endişeye sevk etmektedir. Türk yetkililer derhal bu konuda bir açıklama yapıp görüş ve tutumunu net bir şekilde ortaya koymalıdır.

Kerkük Haber Ajansı

***

TEPKİLER

KERKÜK  TÜRK'TÜR

Irak Türklüğünün en önemli şehri Kerkük, bu iktidarın BOP’un ardına takılıp sürüklenmesi sonucunda Ülkemizin gündeminin dışına itildi.

Askerlerimizin başına çuval geçirilmesi de doğrudan Kerkük Türkleriyle ilgili çalışmaları yüzündendi.

O dönem Türkiye’ye gelen ABD başkanı , gelmeden önce üç buyruğunu basın yoluyla göndermişti:

1.Kıbrıs için Annan Tasarısını onaylayın.

2.Cargill’in sorunlarını çözün.

3.Kerkük’ü unutun.

Üçü de BOP gereği olan bu buyruklar yerine getirildi.

ABD’ye çuval olayında NOTA verilmesi konusu ise “ müzik notası mı?” diye alay konusu  yapıldı.

Şimdi KERKÜK TÜRKLÜĞÜ yeni büyük bir sorunla karşı karşıyadır.

İktidarı Türkiye Cumhuriyetini yönettiklerini anımsamaya , karşıt partiler ile kamu oyunu gereken tepkileri göstermeğe çağırıyorum.

KERKÜK TÜRKTÜR TÜRK KALACAKTIR !

ATA PARTİ Genel Başkanı

N.Kemal ZEYBEK