Cumhurbaşkanı Uluslararası İlişkiler ve Diplomasi Özel Danışmanı Prof. Dr. Hüseyin Işıksal, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de Azerbaycan Cumhurbaşkanlığına bağlı Bakü Uluslararası Çok Kültürlülük Merkezi ve G20 Diyalog Formu  tarafından ortak düzenlenen “Çeşitliliği Kucaklamak, 2024'te İslamofobi’yle Mücadele” konferansında Kıbrıs Türk Halkının maruz kaldığı hukuksuz ve insan haklarına aykırı izolasyonlar konusunda konuşma yaptı.

Prof. Dr. Hüseyin Işıksal, konuşmasının başında bu önemli ve zamanlı konferansı düzenleyenlere teşekkür ederek Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın selamlarını iletti. 

Bağımsız bir devlete sahip egemen bir halk olan Kıbrıs Türklerinin 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti’nden silah zoruyla atılmasının ardından Rum egemenliğini ve azınlık olmayı kabul etmediklerinden dolayı insanlık dışı ve hukuka aykırı izolasyona maruz kaldığını vurgulayan Prof. Dr. Işıksal, serbest ulaşım, doğrudan ticaret, uluslararası spor ve kültürel aktivitelere katılmak gibi en temel insan haklarının siyasete karıştırılmaması gerektiğini ifade etti. 

Prof. Dr. Işıksal, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın göreve geldiği günden beri Kıbrıs Türk Halkına yönelik yürütülen bu zulme son verilmesi yönünde ortaya koyduğu eşit uluslararası statü ve egemen eşitlik vizyonunun yeni bir talep değil, Kıbrıs Türk Halkının zaten var müktesep hakkı olduğunu vurguladı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hakkında bilgiler de veren Prof. Dr. Işıksal, KKTC’nin bir devlette olması gereken tüm özelliklere fazlasıyla sahip, dünyanın 20 ülkesinde temsilciliği bulunan tam teşekküllü demokratik kurum ve kuruluşlara sahip bir devlet olduğunu, modern havalimanı, eğitim kurumları ve turizm tesisleriyle dünya ile her konuda entegre olmaya hazır olduğuna dikkat çekti. 

KKTC olarak Müslüman ülkelerden izolasyonun kaldırılması konusunda destek beklediğimizin altını çizen Işıksal, İslam Ülkeleri’nin bireysel çıkarlarını bir kenara bırakıp ortak çıkarları için mücadele etmediği sürece bir sonuç alınmasının zor olduğunu belirtti. 

Kıbrıs Türklerinin adada verdiği kutsal ve onurlu mücadelenin sadece kendi davamız değil aynı zamanda Türk ve Müslüman kimliğini bu adada unutturmaya çalışanlara karşı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Işıksal, KKTC’nin İslam İşbirliği Teşkilatı'na tam üye olması çağrısı yaptı. 

Prof. Dr. Hüseyin Işıksal ayrıca Karabağ’daki Fuzuli ve Şuşa Kentlerini de ziyaret ederek çeşitli temaslarda bulundu.