DR.NURİ TÜRKEL : ÇİN’İN GÖZÜNDE İNSANLARIN BİR OT/ÇÖP KADAR DAHİ DEĞERİ YOKTUR

nuri_turkel-1

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

ABD.merkezli bir İnsan Hakları Kuruluşu olan Özgürlük Evi(Freedom House) 09 Mart tarihinde 2023 yılı küresel raporunun açıklaması dolayisiyle bir özel toplantı düzenlendi. Toplanı’da bir konuşma yapan Uluslararası Dini Özgürlükler Komitesi Başkanı Doğu Türkistanlı Uygur Türkü Dr.Nuri Türkley de bir konuşma yaptı. Dr.Türkel konuşmasında ” ÇKP yönetimi işgalindeki Doğu Türkistan’da Uygurların hayatını ot /çöp yerinde dahi görmediğini ve asla umursamadığını belirterek, ÇKP diktatörlüğünün egemenliğindeki tek parti tarafından yöneltilen Çin gibi bir devletten çevre meselesinde duyarlılık göstermesini beklemek gerçekçilikten çok uzak olduğunu ” belirterek şunları söyledi :

 ” Komünist Çin’in küresel barış ve özgürlükler için en büyük tehdit olduğunu söylemenin asla bir mübalağa olmayacağını i belirterek ” Çin, demokrasi ve özgürlüklerini boğarak yok ediyor. ÇKP yönetimi ” Zulüm makinası ve yardımcı ekipmanlarını” deneyerek dünyanın siyasi ve jeostratejisine yönelik korkunç hamlelerini sürdürüyor. Günümüzde Rusya ve Ukrayna sorunu gündemde ve tartışılıyor ancak, dünyamız için en büyük sorun ÇKP. rejimidir. Çin’in yüksek teknoloji ürünü gözetleme ve baskı sistemi 80’den fazla ülkeye yayılmıştır ve Çin bu sistemi kullanarak demokratik değerler ile özgürlükleri boğmaktadır. Bunun en açık örneklerini Afrika ülkelerinde görmek mümkündür."

Ayrıca, Çin kendi ekonomik gücünü kullanarak uluslararası toplumu kendince kontrol etmeye başlamıştır. BM. ve İnterpol başta olmak üzere bir çok uluslararası kuruluşları kontrol etmektedir. Bunlara ek olarak dünyanın her tarafındaki mazlum ulusların ” Demokrasi ve Özgürlük ” seslerini boğmakta ve dünyanın mutlak Diktatör/hakimi olarak istilasını sürdürmektedir.

Çin konusunda bir diğer önemli nokta; ABD. siyasi sahasında Çin’in Demokrasi ve Özgürlükleri boğmaya yönelik uygulamaları gündeme getirildiğinde “Çin’in “Yumuşama” konumu ve dönemine girdiği öne sürülür. Bu iddia sahiplerine göre Çin’in “Etnik Soykırım-İnsanlığa Karşı Suç ” tanımı her zaman İnsan Hakları ihlallerinden çok açık ve farklı olduğu iddia edilir. Ayrıca, üstüne üstlük Çin ile iklim değişikliği konusunu müzakere edilmeye çalışılır. Çin gibi soykırım yapan bir hükümetle iklim değişikliğini tartışmak konusunda hepimiz iyi düşünmeliyiz. Çünkü Uygurların ve diğer tüm insanların hayatını ot veya çöp yerinde dahi görmeyen ve umursamayan Çin gibi bir devletten çevre meselesinde duyarlılık göstermesini beklemek gerçekçilikten çok uzak bir tutum olacaktır.” şeklinde konuştu.