Pekin büyükelçimizin Urumçi ziyareti kimleri rahatsız etti?

T.C. PEKİN BÜYÜKELÇİSİ’NİN URUMÇİ ZİYARETİ HAKKINDA ÇKP MEDYASININ İDDİALARI


Pekin Büyükelçisi Musa: "Türkiye ile Çin, gelecek için ...

Hamit Göktürk (UYHAM)

ÇKP  yönetiminin emri ve  güdümündeki Çin medyası  Türkiye’nin Pekin Büyükelçi  İsmail Hakki Musa’nın  Urumçi’ye yaptığı  ziyaret hakkında  iddialarını sürdürüyor.  ÇKP yönetimi bu ziyaretin  özel bir  ziyaret  olduğunu ve  önceden   planlandığını  iddia ederek : ”  sözde Özerk Bölge Halk Kurultayı(Sözde Parlamento)  ve bağlı Siyasi Konseyi’nin 2. Genel Oturumunun açılış törenine davet edildiğini önü sürüyor.

“Xinjiang” gazetesinin  30 Ocak tarihli haberine göre,  Urumçi’deki bu toplantıya ilk kez  Pekin’de ikamet eden bazı yabancı ülkelerin diplomatları, sözde uluslararası kuruluşların temsilcileri, gurbetçiler, Hong Kong ve Makao’dan  Çinli Muhacirlerin temsilcileri ve diğer kişiler davet edildiği bilgisi yer alıyor. Türkiye Büyükelçisinin de bu amaçla mi davet edildiği  konusunda net bir açıklama ve yorum  ortada görülmüyor

Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa’nın Urumçi ziyareti, BM’nin 23 Ocak’ta Çin’in insan hakları sicilini düzenli olarak incelemesinin ardından  gerçekleşmesi dikkat çekici bulunuyor.

Çin devlet medyasında yer alan haberlere göre  Türkiye Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa sözde Özerk Bölgenin Mutlak ÇKP’li Hakimi(ÇKP Bölgesel Sekreteri) Ma Xingrui   ile görüşmelerinde t Türkiye’nin Çin  ile ticaretini  güçlendirmeyi ve sözde “Üç Güç=  Uygurların temel insanı hakları,Milli Kimlikleri  ile  Dini inaçlarını  engelsiz yaşayabilme  talepleri)” ile ortaklaşa mücadele etmeyi kabul ettiğini  önü sürüyor.

ÇKP’in Emrindeki Güdümlü Çin  Medyası şu iddiaları de  Öne Sürüyor   :

ÇKP Lideri ve Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi,  Uygur bölgesindeki gelişme ve  çalışmalara büyük önem veriyor ve  bölgede güçlü bir ülke inşa etme ve ulusal refahı kapsamlı bir şekilde  yükseltmek için teşvik etme konusunda önemli bir stratejik plan belirlemiştir.
ortak Çin dilinin modernizasyonu ile Çin Komünist Partisinin yeni dönemde Sincan’ı yönetme stratejisini tam, doğru ve kapsamlı bir şekilde uygulanacaktır.
Türkiye’nin Pekin  Büyükelçisi İsmail Hakkı  Musa Türk hükümeti adına  Çin ile yaptığı görüşmelerde “ekonomik konuların tartışılması ve müzakerelere siyasi unsurların dahil edilmemesi” konusunu kabul ettiğini ileri sürmüştür.
Çin ve Türkiye'den terörle ortak mücadele vurgusu

ÇKP Medyasının İddialarını Türkiye Büyükelçiliği  Doğrulamadı

Nisan 2023’ten bu yana Türkiye’nin Pekin’deki büyükelçisi olan İsmail Hakki Musa’nın Urumçi’yi ziyareti, Çin devlet medyasında geniş yer  verildi.  Sayın Büyükelçinin ikili görüşmelerde  “güvenlik iş birliğini güçlendirmek, terörle birlikte güçlü bir işbirliğiyle mücadele etmek – Uygur bölgesine  dini ve diğer alanlardaki işbirliğini güçlendirmek için  görüş birliğine varıldığı yolundaki  iddialar  Pekin’deki Türk büyükelçiliği tarafından teyit ve  doğrulanmamıştır.

Özgür Asya radyosu muhabirleri   haberinde Sayın Büyükelçi’nin Urumçi ziyareti ve Çin ile görüşmeleri hakkında bilgi almak üzere 31 Ocak’ta Pekin’deki Türk Büyükelçiliğini aradıklarını  ancak çağrılarına cevap verilmediğini bildirdi.

Ancak Türkiye’nin Pekin Büyükelçiliği’nin Facebook hesabında 30 Ocak’ta yayınlanan mesajında ​​Ma Xingrui ile yapılan görüşmenin özel içeriğinden bahsedilmemiş, yalnızca Büyükelçi İsmail Hakkı  Musa ve beraberindeki Türk iş adamlarının “çok taraflı işbirliğini teşvik etmek ve gerçekleştirmek amacı ile görüşmeler yapıldığı ”   ifade edilmişti.

Uzmanlar, Türkiye Büyükelçisinin  Urumçi’deki bu ilk ziyaretinde Türkiye’nin  Uygur  meselesi hakkındaki   tutum ve görüşleri   hakkında  kapsamlı görüşmeler yaptığını  tahmin ettiklerini ifade ediyor.

Selçuk Özdağ'a saldırıyla ilgili üç kişi daha tutuklandı - Diken

Çin Devlet Medyasının İddialarına Türk Siyasilerinden Tepki 

Pekin Büyükelçimiz Sayın İsmail Hakkı Musa’nun Urumçi  ziyareti, Türkiye’deki ana medya kuruluşlarından pek ilgi görmemiş ve gündeme  dahi getirilmemiştir. Ancak,  TBMM’de Uygur meselesine duyarlı ve bu konular ile eskiden beri ilgilenen  bazı muhalefet partilerinin büyük ilgisini çekmiştir. TRT Tv.larında kısa bir haber olarak duyurulan Çin medyasının   öne sürdüğü  ortak görüşmelerdeki bazı hususlar   tartışma yaratmış  ve  siyasilerin  tepkisine neden olmuştur.

Bu konuda  bir açıklama yapan ve  ziyaret ile ilgili açık ve  doyurucu bilgiler verilmesi ve açıklamalar yapılmasını  talep eden ilk siyasetçi GP. Muğla Milletvekili ve Saadet Partisi TBMM Gurup Başkanı Sayın Doç. Dr. Selçuk Olmuştur.  GP Milletvekili  Özdağ yaptığı açıklamasında Şunları ifade etmiştir: ” Pekin Büyükelçisi Sayın  Musa’nın Urumçi ziyareti  olumlu ve yerinde olmuş  ancak, önceden planlanmamış, hazırlıksız  ve yetersiz  bir ziyaret olmuştur. Türkiye’nin ve Türk Milletinin esas  sorunu Doğu Türkistan’da  Çin işgalinde yaşayan Soydaşlarımızın  dramatik ve feci durumudur. Sayın Büyükelçi görüşmelerde Uygurların insan hakları sorununu de gündeme getirmiş midir? Bu konuda açıklama yapılmalıdır. Ben  Sayın Büyükelçimize telefon ederek  Urumçi’de yapılan   Çin ile bu  ikili temaslar   hakkında sorular sorabilirim.” demiştir.

Pekin Büyükelçisi Musa ve Türk heyeti Sincan Uygur Özerk ...

Türkiye Büyükelçinin Urumçi Ziyareti Bir İlk 

Pekin Büyükelçisi Sayın İsmail Hakki Musa’nun Urumçi ziyareti, eski Türkiye Dışişleri Bakanı Mavlüt Çavuşoğlu’nun Çin’in Aralık 2022’de Türkiye’nin Pekin büyükelçisinin Uygur bölgesini ziyaret etmesine izin vermediğini açıklamasının ardından  gerçekleşmiş olması dikkat çekici bulunuyor. Ayrıca,  Çin’in 2017 yılında “Yeni Dönem Sincan Yönetim Stratejisi” tanımı ile Uygurların topluca tutuklanması ve bu tutukladıkları milyonlarca Uygur Kazak ve diğer Türkleri   ülke genelinde kurduğu yüzlerce Çin tipi toplama kamplarına  hapsetme uygulamasından  sonra gerçekleşmesi  önemli bulunuyor.

Türk dünyasının ve Uygur Türklerinin tarihten beri hamisi konumundaki Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi  Uygurların toplu kaçırılması ve bu milyonlarca Uygur’un  Toplama Kamplarına hapsedilmesi kampanyasından  6-7 yıl sonra Uygur bölgesini ziyaret eden ilk Türk büyükelçisi olarak  kayıtlara geçmiştir.

Çin Sözünde Durmuyor 

Türkiye Cumhurbaşkanı  Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Nisan 2019’da Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile görüştüğünde, Xi Jinping, bir Türk heyetini Uygur bölgesini ziyaret etmeye davet etmişti. Ancak  Dışişleri eski bakanı  Mevlüt Çavuşoğlu daha sonra yaptığı açıklamasında Çin’in Türkiye’nin  Doğu Türkistan’ı ziyaret etme ve durumu yerinde inceleme yolundaki ziyaret etme taleplerinin  sıkıntı yarattığını söylemişti.