Karnaval nedir? 

Helau Helau Helau

Karnaval, tipik olarak, sirkteki bazı unsurları birleştiren geçit töreni, halkın sokak partisi ve diğer eğlenceler gibi olayları içeren halk kutlamalarını içerir. Ayrıntılı kostümler ve maskeler, insanların günlük bireyselliklerini bir kenara koymalarını ve yüksek bir sosyal eĝlenceli birlik duygusudur. 

*******

Karnavalda Milli Bayraklarla sokak gösterisi yapılmaz. 

Sokak eĝlencesinde dil, din, ırk, mezhep gibi duygular önplana çıkmaz.

Kimileri Almanya'da Türk Bayrakları ile özel çıkarlarını ön plana çıkararak kendi reklamını yaptı. Bir kaç sarhoṣ, Türk Bayraĝına hakaret etse idi eĝer acaba ucuz reklamcılar bu aĝır yükün altından kalkabilirler miydi? 

AfD'yi hortlatan, yabancı düṣmanlıĝına neden olan böyle ucuz düṣünceyle toplumsal sorunlar yaratanlardır. Onlar ortadan kaybolur, faturayı saf temiz insanlar öder. 

*****

1984'te ṣehir orkestrasında Tuba çalıyordum. Köln'de karnaval gösterilerine orkestra olarak katıldık. Avrupa'nın her bölgesinden insanlar vardı. Orada bile kimse ellerinde Hollanda, Belçika İtalya Fransa bayrakları ile sokak eĝlencesini kutlamıyordu.

Herkes çılgınca eĝleniyordu. Ne kavga ne de dövüṣ vardı. Avrupalının eĝlencesine hayran kalmıṣtım. 

**********

Bayraklar milletlerin kutsalıdır. Bir grubu derneĝi ya da siyasi bir partiyi temsil etmez. 

Neyi nerede nasıl kullanmasını ve nasıl eĝlenmesini bilmek bir görgü ve saygı kuralıdır. Karnaval milli bir bayram deĝil. Mizahlı sokak ya da salon eĝlencesidir.

Eĝlence mizahla olur bayrakla deĝil. 

Necati Aydın

11.02.2024