Hedeflerimiz ve Altın Kurallar

Hedeflerimiz ve Altın Kurallar

Beş yıl sonra ne yapıyor olmak istediğinizi hiç düşündünüz mü? Şu anda hayatınızdaki ana hedefinizin ne olduğu konusunda net misiniz? Bu gece yattığınızda neyi başarmış olmak istediğinizi biliyor musunuz?

Hayatınızı mutlu ve başarılı yaşamak istiyorsanız, bazı hedefler belirlemeniz gerekir. Hedefler olmadan odaklanma ve yönlendirme eksikliği yaşarsınız. Hedef belirlemek yalnızca hayatınızın yönünü kontrol altına almanızı sağlamakla kalmaz; aynı zamanda gerçekten başarılı olup olmadığınızı belirlemek için size bir ölçüt sağlar. Bir düşünün: bankada bir milyon euronuzun olması, ancak hedeflerinizden biri servet biriktirmekse başarının kanıtıdır. Eğer amacınız hayır işleri yapmaksa, o zaman parayı kendinize saklamak başarıyı nasıl tanımladığınıza birdenbire ters düşecektir.

Ancak hedeflerinize ulaşmak için onları nasıl belirleyeceğinizi bilmeniz gerekir. Sadece "istiyorum" deyip bunun gerçekleşmesini bekleyemezsiniz. Hedef belirleme, neyi başarmak istediğinizi dikkatlice düşünmekle başlayan ve bunu gerçekten yapmak için çok çalışmakla sona eren bir süreçtir. Arada, her hedefin özelliklerini aşan çok iyi tanımlanmış bazı adımlar vardır. Bu adımları bilmek, başarabileceğiniz hedefler formüle etmenizi sağlayacaktır.

Bir makale, bir video ve bir infografikte sunulan hedef belirlemenin 5 altın kuralını sizin için kaleme aldım.

Beş Altın Kural

İlk olarak en önemli unsur, sizi motive edecek hedefler belirlemenizdir.

Kendiniz için hedefler belirlediğinizde, bunların sizi motive etmesi önemlidir: Bu, sizin için önemli olduklarından ve bunlara ulaşmanın bir değeri olduğundan emin olmak anlamına gelir. Eğer sonuca çok az ilgi duyuyorsanız ya da daha büyük resim göz önüne alındığında ilgisizlerse, o zaman onları gerçekleştirmek için çaba gösterme şansınız zayıftır. Motivasyon, hedeflere ulaşmanın anahtarıdır.

Hayatınızdaki yüksek önceliklerle ilgili hedefler belirleyin. Bu tür bir odaklanma olmadan, çok fazla hedefiniz olabilir ve her birine ayıracak çok az zamanınız kalır. Hedefe ulaşmak bağlılık gerektirir, bu nedenle başarı olasılığını en üst düzeye çıkarmak için aciliyet hissetmeniz ve "bunu yapmalıyım" tutumuna sahip olmanız gerekir. Buna sahip olmadığınızda, hedefi gerçeğe dönüştürmek için yapmanız gerekenleri erteleme riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Bu da kendinizi hayal kırıklığına uğramış ve hüsrana uğramış hissetmenize neden olur ki her ikisi de motivasyonunuzu düşürür. Ve kendinizi çok yıkıcı bir "hiçbir şey yapamam ya da hiçbir şeyde başarılı olamama" ruh hali içinde bulabilirsiniz.

Hedefinizin motive edici olduğundan emin olmak için, bunun sizin için neden değerli ve önemli olduğunu yazılı olarak ele alın. Kendinize "Hedefimi başkalarıyla paylaşacak olsaydım, bunun değerli bir hedef olduğuna ikna etmek için onlara ne söylerdim?" diye sorun. Bu motive edici değer ifadesini, kendinizden şüphe etmeye başladığınızda veya hedefi gerçekleştirme yeteneğinize olan güveninizi kaybettiğinizde size yardımcı olması için kullanabilirsiniz.

 

SMART Hedefler Belirleyin

Muhtemelen SMART hedefleri zaten duymuşsunuzdur. Ama bu kuralı her zaman uyguluyor musunuz? Basit gerçek şu ki, hedeflerin güçlü olması için SMART olacak şekilde tasarlanmaları gerekir. SMART'ın ne anlama geldiğine dair birçok varyasyon vardır, ancak özü şudur- hedefler mesela şöyle olmalıdır:

1.    Spesifik.

2.    Ölçülebilir.

3.    Ulaşılabilir.

4.    İlginç.

5.    Belirli bir periyoda, zamana bağlı.

Hedefiniz net ve iyi tanımlanmış olmalıdır. Belirsiz veya genelleştirilmiş hedefler, yeterli yönlendirme sağlamadıkları için yararlı değildir. Unutmayın, size yol gösterecek hedeflere ihtiyacınız vardır. Sonunda nereye varmak istediğinizi tam olarak tanımlayarak gitmek istediğiniz yere ulaşmayı olabildiğince kolaylaştırın.

Ölçülebilir Hedefler Belirleyin

Başarı derecenizi ölçebilmeniz için hedeflerinize kesin miktarlar, tarihler vb. ekleyin. Hedefiniz basitçe "Giderleri azaltmak" olarak tanımlanırsa ne zaman başarılı olduğunuzu nasıl bileceksiniz? Yüzde 1'lik bir azalma sağladığınızda bir ay içinde mi yoksa yüzde 10'luk bir azalma sağladığınızda iki yıl içinde mi? Başarınızı ölçmenin bir yolu olmadan, gerçekten bir şey başardığınızı bilmenin getirdiği kutlamayı kaçırırsınız. Diyelim ki 20 kilo vermek istiyorsunuz. İlk olarak ufak adımlarla başlamalısınız, mesela ilk bir ay içinde 5 kilo vereceğinize inanın ve bu düşünceyle hareket edin. İkinci ayda bir 5 kilo daha, vs vs vs.

Yani ulaşılabilir hedefler Belirleyin.

Belirlediğiniz hedeflere ulaşmanın mümkün olduğundan emin olun. Başarma umudunuzun olmadığı bir hedef belirlerseniz, sadece moralinizi bozar ve kendinize olan güveninizi aşındırırsınız.

Ancak, çok kolay hedefler belirleme dürtüsüne karşı direnin. Uğruna çok çalışmak zorunda kalmadığınız bir hedefe ulaşmak en iyi ihtimalle hayal kırıklığı yaratabilir ve ayrıca başarılamama riski taşıyan gelecek hedefler belirlemekten korkmanıza neden olabilir. Gerçekçi ama zorlayıcı hedefler belirleyerek ihtiyacınız olan dengeyi yakalayabilirsiniz. Bunlar, "çıtayı yükseltmenizi" gerektiren ve en büyük kişisel tatmini sağlayan hedef türleridir.

Size göre ilginç yani ilginiz olan hedefler belirleyin.

Hedefler, hayatınızın ve kariyerinizin gitmesini istediğiniz yönle ilgili olmalıdır. Hedeflerinizi bu doğrultuda tutarak ilerlemek ve istediklerinizi yapmak için ihtiyaç duyduğunuz odağı geliştirebilirsiniz. Çok dağınık ve tutarsız hedefler belirlerseniz zamanınızı ve hayatınızı boşa harcarsınız.

Zamana bağlı hedefler belirleyin.

Hedeflerinizin bir son tarihi olmalıdır. Yine bu, başarıyı ne zaman kutlayabileceğinizi bilmeniz anlamına gelir. Bir son tarih üzerinde çalıştığınızda, aciliyet hissiniz artar ve başarı çok daha hızlı gelir.

Hedefinizi yazılı olarak belirleyin.

Bir hedefi yazmanın fiziksel eylemi onu gerçek ve somut hale getirir. Unutmak için hiçbir mazeretiniz kalmaz. Yazarken "isterdim" veya "olabilir" yerine "yapacağım" kelimesini kullanın. Örneğin, "Bu yıl  giderlerimi 10% azaltacağım", "Bu yıl giderlerimi 10% azaltmak istiyorum" değil. İlk hedef ifadesinin gücü vardır ve kendinizi giderleri azaltırken "görebilirsiniz", ikincisi ise tutkudan yoksundur ve yoldan saptığınızda size bir bahane verir.

Her gün ne yapmak istediğinizi kendinize hatırlatmak için hedeflerinizi görünür yerlere asın. Sürekli bir hatırlatıcı olarak bunları duvarlarınıza, cep telefonun takvimine, bilgisayar monitörünüze, banyo aynanıza veya buzdolabınıza hatırlatmalar koyun.

Bir eylem planı hazırlayın.

Hedef belirleme sürecinde bu adım genellikle atlanır. Sonuca o kadar odaklanırsınız ki, yol boyunca gerekli olan tüm adımları planlamayı unutursunuz. Adımları tek tek yazarak ve tamamladıkça her birinin üstünü çizerek nihai hedefinize doğru ilerlediğinizi fark edeceksiniz. Bu, özellikle hedefiniz büyük ve zorlu ya da uzun vadeli ise önemlidir. Bunun nasıl yapılacağı hakkında daha fazla bilgi için eylem planları hakkındaki makalemizi okuyun.

Hedefinizden şaşmayın!

Unutmayın, hedef belirleme devam eden bir faaliyettir, sadece bir amaca ulaşmak için bir araç değildir. Kendinizi yolda tutmak için hatırlatıcılar oluşturun ve hedeflerinizi gözden geçirmek için düzenli zaman aralıkları ayırın. Nihai hedefiniz uzun vadede oldukça benzer kalabilir, ancak yol boyunca kendiniz için belirlediğiniz eylem planı önemli ölçüde değişebilir. Alaka düzeyinin, değerinin ve gerekliliğinin yüksek kaldığından emin olun.

Son olarak önemli bir not daha belirtmek istiyorum.

Hedef belirlemek, bir şeyin olmasını istediğinizi söylemekten çok daha fazlasıdır. Tam ne istediğinizi açıkça tanımlamadığınız ve ilk etapta neden istediğinizi anlamadığınız sürece, başarı şansınız önemli ölçüde azalır. Hedef Belirlemenin 5 altın kuralını izleyerek güvenle hedefler belirleyebilir ve yapmak istediğiniz şeyi başardığınızı bilmenin getirdiği memnuniyetin tadını çıkarabilirsiniz. Ben bunu başardım!

Bugün neyi başarmaya karar verdiniz?