ASSOS" (Ἄσσος) VE "TROYA" (Τροία ) tunelleri

"ASSOS" (Ἄσσος) VE "TROYA" (Τροία ) tunelleri.

Kaz dağlarında yeni açılan tünellerimiz yunanca adları ile hizmete açıldı. 50 dakikalık kara yolu tuneller sayesinde 5 dakikaya indi. Afrodit dağına çıkıp sıçak su kaplıcasına girip mis kokulu kekik papatya çayı içip, kekik balı keçi peyniri yiyerek ege denizini seyrettiğim için o bölgede güzel anılarım vardır. 

****

Tunneller ekonomik prensipli otonom bir yatırımdır. Devletin halka tarafsız hizmetidir. tıpkı okul ve hastane gibi. Ulaşım, vatana millete fayda sağlar. Yaşadığımız bilgi iletişim çağı zamanı yaşamda çok önemli bir faktördür. zamanı iyi verimli kullanmak artı değere dönüşür.

Genelde yatırımlar Türkiye'nin batısında ağırlıklı olur. Orta ve iç anadolu bölgesi hep kaderine terkedilmiş ziraat ve hayvancılık ağırlıklı hatta doğru dürüst yolları olmayan köyleri vardır. İşte bunlardan biride erenler diyarı garip Kırşehir dir. 

Oysa Kırşehir Selçuklu döneminde parlak bir yerleşime sahipmişti. Ahmet Yasevi kökenli Horasandan gelen Türkler ilim, bilim üretim, sanat, şiir, edebiyat, gök bilimi 

Ve en güzelide sevgi sayğı hoşgörünün merkezi olmuş insana insan gibi değer vermiştir.

*****

Osmanlı imparatorluğunun kurulmasınada büyük katkı sağlamıştır. Toprağından olsa gerek bol şair, yazar ve ozanları vardır. 

Kalktı göç eyledi Avşar elleri

Ağır ağır giden eller bizimdir

Arap atlar yakın eder ırağı

Yüce dağdan aşan yollar bizimdir diyen

Muharrem Ertaş. 

Oğlu Neşet Ertaş "Yolcu" türküsü ile insanoğluna çok derin sözler söylemiştir. 

***

Ama Kırşehir tarihi zenginliği termal kaplıcaları ile bacasız temiz havası ile iç andoluda unutulmuş. Turist gelmez, gelen turist parmakla sayılır. Konya'nın sadece Mevlana türbesi var. Yılda 2.5 milyon turist gider. Kırşehir'in Havayolu limanı,tren istasyonu yok.! Oysa ki Kırşehir ulusal ve uluslar arası fuar merkezi olacak ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacak otomobil, elektronik tekstil yan ürünlerini üretecek işletmeler kurularak iyi bir dağıtım merkezi kurularak toptancıların pazarlama dağıtım ağı olabilirdi. Olmadı olmuyorda çünkü 1954 deki TBMM verilen siyasi cezanın acısını çeker ve çekiyor.

***

Madem tunellere Bahramkale değil de! ASSOS, TROYA isimleri verebiliyorsunuz. 

Haydi TBMM de elinizi vicdanınıza koyun Hacı Bektaş, Avonos gibi ilçe ve beldeleri Kırşehir'e geri iade edin.! Erenler şehri tekrar canlansın. Hacı Bektaşa gelen 1.5 milyon turist Kırşehir'e de uğrasın esnaf sanatçı sanatkarlarda kazansın. 

****

Bulgur Pilav ile kutlanan Ahilik festivale dönüşsün standlar, sergiler, gösteriler, bilimsel konferanslar. halk oyunları, Dil kültür sanat gök bilimi merkezi dolu dolu yerli yabancı turistle dolsun taşsın. 

Tunellerden bize de ışık gelsin. 

Hoşça ve dostça kalın. 

Necati Aydın

11.10.2022